Nie działa dźwięk po zmianie obudowy

Zmieniałem znajomemu obudowę do pc. wszystko działa niby bez zarzutu ale jednak na komputerze brak dźwięku. tzn. sterownik i wszystko zainstalowane bez zmian jak na starym komputerze dźwięk mimo to nie działa. Jeśli włączę jakąś muzykę w mikserze głośności systemowym widać, że ta muzyka tak na prawdę gra jednak dźwięku nie słychać, ani muzyki ani systemowych. Przy podłączaniu kabla jack normalnie wykrywa “gniazdo zostało podłączone” mimo to dźwięku nie ma. czy to na przednim panelu czy na tylnym. Jakieś pomysły co się mogło stać ?

/mogłem coś źle podłączyć na płycie głównej ? skoro wtyczka hd_audio pasuje tylko na jeden sposób ? czy może coś ze sterownikiem się stało ?

/w biosie on board hd audio jest auto wiec powinno być ok

/w mendżerze urządzeń przy Nivida HD Audio i Realtek HD Audio nie ma żadnych pytajników ani wykrzykników

no i przed zmianą obudowy dźwięk działał…

Jeżeli wszystko prawidłowo podłączyłeś jak uważasz to jeszcze na tej karcie Realtek HD Audio mogą być inne problemy.

Podaj system oraz bit, nazwę płyty głównej oraz karty dźwiękowej.

Wrzuć screeny z:

1. Dodaj lub usuń programy na innym systemie Programy i funkcje (wszystko).

2. Start --> Panel sterowania --> System.

3. Menedżer urządzeń z rozwiniętym Kontrolery dźwięku wideo i gier.

Może nie być a pomimo tego musisz zainstalować odpowiednie sterowniki jeżeli to jest nowszy system niż Windows XP.

NVIDIA HD Audio to nie jest Twoja karta dźwiękowa tylko sterowniki do karty graficznej z układem HDMI.

Prawidłowa karta dźwiękowa to będzie Realtek HD.

I tu musisz podać w/w dane ponieważ prawdopodobnie nie masz zainstalowanych sterowników do płyty głównej Chipset oraz do karty dźwiękowej.

Na nowszych systemach w Menedżerze urządzeń tego nie widać ponieważ są już w systemie lub po aktualizacji ale pomimo tego trzeba zainstalować

dodatkowe sterowniki…

1.suop.jpg Tu widać, że w mikserze reaguje głośność na muzykę w wmp ale w głośnikach nic nie słychać.

2.t9oq.jpg

3.uofh.jpg

4.7sju.jpg

Screeny.

Co do podłączenia no wydaje mi się, że jeśli chodzi o tylny panel to powinien on działać beż żadnych problemów nawet jeśli na płycie nie byłby wpięte hd_audio czy fornt panel itp. ale dla testu mogę odpiąć wtyczki usb 2.0 i nawet reset i ledy zostawić tylko power sw żeby sprawdzić czy ma to jakiś związek.

/dopiero dostałem hasło do konta administratora już biorę się za ponowną instalacje sterowników chipsetu i dźwięku jak radzisz.

Nie podałeś nazwy płyty głównej oraz karty dźwiękowej.

Widzę kodeki K-Lite Codek Pack Full - prawidłowe ?

Jeżeli nie i masz system 64 bit. to odinstaluj.

Przeczyść komputer programem CCleaner

U góry po lewej “Cleaner” na dole Analiza - Uruchom Cleaner

później “Rejestr” Skanuj by znaleźć problemy - Napraw zaznaczone problemy.

CCleanera używaj po częstym surfowaniu po internecie oraz po każdej deinstalacji programów i sterowników.

kliknij aby powiększyć:

cf114_CCleaner.jpg ccleaner2.th.jpg

Continue to the media

Zainstaluj kodeki K-Lite Codec Pack 64-bit

Prawidłowe ustawienia sterowników

el949_Ustaw-urzadzenie-domyslne.jpg ja157_Glosnosc.jpg go739_Czulosc-mikrofonu.jpg vp849_Panel-przedni.jpg

Odtwarzaj (Głośność odtwarzania) prawie na maksimum.

Nagrywaj (Głośność nagrywania) prawie na minimum - inaczej mikrofon nie będzie działać.

(dziesiętne milimetra mają duże znaczenie)

W niektórych przypadkach trzeba odznaczyć Miks stereo.

Problem z przednim panelem komputera (mikrofon oraz słuchawki) to zaznacz

v Wyłącz wykrywanie gniazda panela przedniego

Screeny p/w.

Podaj nazwę płyty głównej oraz karty dźwiękowej.

http://www.asrock.com/mb/AMD/970%20Pro3 … ifications płyta główna asrock 970 pro3 i jak widać tam audio to Realtek ALC892 Audio Codec

próbowałem odpiąć przedni panel i usb nie dało żadnej akcji (poza tym, że w menadżerze Realtek HD Audio w “przedni panel” wyglądało jakby słuchawki i mikrofon były podłączone [kolory gniazd tak sygnalizowały])

odinstalowałem k-lite, ccleanerem przeczyściłem dalej bez efektu. ściągnąłem ze strony producenta sterowniki do All in 1 + audio zainstalowałem bez efektu

mogłem coś uszkodzić sprzętowo podczas zmiany obudowy ? chociaż nie wydaje mi się bo sprzęt teoretycznie działa prawidłowo.

nie mam już pomysłów.

Karta dźwiękowa Realtek ALC892.

Jeżeli instalowałeś do niej sterowniki ze strony producenta płyty to sprawdź jeszcze nowsze:

http://www.dobreprogramy.pl/Realtek-Hig … 21164.html

Wcześniej poprzednie usuń i przeczyść komputer CCleanerem…

bez rezultatu…

jak myślisz jest sens instalowania świeżego systemu czy uszkodziłem coś na płycie (co jest jak dla mnie no wręcz niemożliwe) ?

Hej,

Spróbuj odłączyć przedni panel i sprawdź, czy po tej operacji dźwięk na tylnych wyjściach pojawi się.

Pozdrawiam,

Dimatheus

niestety bez rezultatu cały czas ta sama sytuacja dla systemu dźwięk niby jest ale na głośniki sygnał nie leci. Przy włączonym wmp czy chrome i muzyka z yt czy w wmp to w mikserze głośności widać skaczące paski głośności itp.

zaraz zabieram się za instalacje nowego systemu jeśli nie pomoże no to musiałem uszkodzić coś na płycie głównej. w tedy zostaje mi znaleźć jakąś dźwiękówkę na pci bądź usb.

Hej,

A sprawdzasz obecność dźwięku jednym tylko urządzeniem? Próbowałeś na przykład słuchawki podłączyć. Może to urządzenie, którym sprawdzasz jest uszkodzone. W systemie bowiem wszystko wygląda dokładnie tak, jak powinno.

Sprawdź też w panelu zarządzania dźwiękiem Realtek, czy nie jest domyślnie ustawione przekazywanie dźwięku cyfrowego.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Tak sprawdzałem na kilku parach słuchawek i głośniki też są sprawne, podłączałem również mikrofon jest on widziany jednak też nie działa przy nasłuchiwaniu czy czymkolwiek.

Strasznie mnie to irytuje, że prosta czynność zmiany obudowy stworzyła takie problemy. zaczynam instalować nowy świeży system jeśli nie pomoże no to już będzie wiadomo czy uszkodziłem coś na płycie głównej.

Hej,

Szczerze mówiąc bardzo mało prawdopodobne - tym bardziej, że karta wykrywana w systemie jest poprawnie i w dodatku bez problemowo działa, no prawie bezproblemowo.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Po instalacji nowego systemu i sterowników sytuacja ta sama… mam już totalny mętlik w głowie. zobaczę jeszcze raz w biosie jak to wszystko wygląda i sorbuje pod pci jakąś dźwiękówkę podpiąć.

Sprawdziłeś, czy przypadkiem jakiś kabelek “nie podlazł” pod płytę w czasie jej montażu w obudowie albo czy punkty lutownicze od tylnych wejść/wyjść audio do czegoś nie przywierają (np. do obudowy)? Inna możliwość to niedokładne ułożenie płyty na kołkach dystansowych i przykręcenie “na siłę” - w takiej sytuacji może dojść do zwarcia ścieżek biegnących przy kołku.

Proponuję przeprowadzić testy z płytą wymontowaną z obudowy.

Hmm w sumie wczoraj wieczorem próbowałem podpiąć płytę główną leżąca na twardej książce niestety to samo… aż chyba włożę to wszystko jeszcze raz w starą obudowę i zobaczę czy coś to zmienia… już nie mam pomysłów więc wymyślam głupoty…

na karcie dźwiękowej pod pci działa.

zamówiłem już kartę pod usb też jeśli nie udałoby mi się tego naprawić.

Hej,

Wydaje mi się, że to akurat nic nie da.

:arrow: Podłączałeś słuchawki do różnych gniazd na karcie? Ustawiałeś różne konfiguracje dźwięku?

Pozdrawiam,

Dimatheus

To jest chyba właściwy trop…

Może podczas demontażu/montażu płyty powstało jakieś zwarcie na pinach do podłączania przedniego panelu albo… wypadła ci zworka służąca do przełączania wejść/wyjść audio panelu tylnego/frontpanelu - w niektórych płytach taka występuje (sprawdź w instrukcji)