Nie działa dzwięk w komputerze


(Mathars) #1

Witam, jestem pierwszy raz na tym forum, więc jeśli pomyliłem dział to przepraszam.

Próbuję się uporać z problemem, ale coś nie idzie.

Po formacie (zawsze był i jest windows xp) nie mam dzwięku, w boisie mam włączoną zintegrowaną karte dziwiękową, sterowniki zainstalowane i nadal nic, a zawsze działało, tylko teraz jest coś nie tak. Zawsze instaluje directx 9.0c i net framework 3.5 i zawsze działało

Mam płytę główną ASROCK N68C-S mATX AM2+ GF7025.

Menedżer urządzeń:


(rgabrysiak) #2

Na początek przeinstaluj sterowniki do karty dzwiękowej, w menadzerze urządzęn dokładnie widać że brakuj sterowników do urzadzenia VIA HDA


(Mathars) #3

przeinstalowywałem, robiłem już dwa razy formata, tez aktualizowałem sterownik potem go wyłączałem, następnie restartowałem komputer i włączałem ponownie i też nic, nigdy tak nie miałem

edit*

Zainstlaowałem everlast i nie wykrywa mi karty dzwiękowej


(rgabrysiak) #4

Rozpakuj sterowniki do karty dzwiękowej. W menadżerze urządzeń kliknij ppm na VIA HDA i wybierz opcję uaktualnij sterownik bądź podobną, jako lokalizację wskaź folder z rozpakowanymi sterownikami.

Jeśli nie zadziała pobierz ten sterownik i spróbuj go zainstalować:

http://www.dobreprogramy.pl/VIA-HD-Audi ... 21167.html


(Mathars) #5

włożyłem płytę z sterownikami i zaktualizowałem sterownik, lecz nic nie dało, więc ściągnąłem VIA HD Audio Driver 8.700A zainstalowałem zrestartowałem komputer i nadal jest to samo


(SnykeShadow) #6

Sam Ci znajdzie odpowiednie sterowniki: http://download.komputerswiat.pl/sterow ... ice-doctor


(Mathars) #7

pokazuje jakieś sterowniki od myszki, klawiatury, ale nie od karty dzwiękowej


(rgabrysiak) #8

Odinstaluj sterowniki od karty dzwiękowej, chipsetu. Przeczyść komputer programem CCleaner i zrestartuj komputer.

Następnie zainstaluj sterowniki do chipsetu,

pobierz i zainstaluj łatkę do XP:

http://www.hotfix.pl/infusions/pro_down ... 1-p210.htm

Następnie zainstaluj sterowniki od karty dzwiękowej.


(Mathars) #9

właśnie teraz się zastanawiam, czy w ogóle mam zainstalowane sterownik od chipsetu, bo everest nic nie pokazuje, a ja nawet nie wiem jaki mam chipset

edit*

jeśli pamiętam, to chyba mam geforce 7025/nforce 630a


(rgabrysiak) #10

Sterowniki do chipsetu pobierz ze strony producenta płyty głównej, ewentualnie z płytki która powinienś dostać razem z płytą główną.

Czy to czasem nie twoja płyta:

http://www.asrock.com/mb/NVIDIA/N68C-S/ ... nload&o=XP


(Mathars) #11

dostałem płytę, ale coś jest z nią nie tak, bo raz instaluje, a raz nie. Czasem nawet zainstaluje, ale nie do końca.

obecnie ściągam te: http://www.nvidia.pl/object/winxp-270.6 ... er-pl.html

nie jestem pewien, ale chyba są dobre


(rgabrysiak) #12

To są sterowniki do karty graficznej, pobierz ze strony którą podałem wyżej (o ile jest to twoja płyta) sterowniki oznaczone jako NVIDIA.


(Mathars) #13

rgabrysiak , dziękuję bardzo za pomoc. Niby miałem te same sterowniki co są w linku, ale nie działało. Zainstalowałem wszystkie w jednym i działa! Chętnie postawiłbym Ci moje ulubione piwo! Sześciopak :slight_smile: