Nie działa internet chociaż sieć jest OK


(Januszzasadni) #1

Cześć,

po kolei mój problem wygląda tak:

  • mam internet radiowy,

  • system Win XP,

  • do kabla był zawsze podpięty PC (ten, z którym teraz jest problem), sieć zawsze była...

  • parę dni temu przyszła burza i przestał działać net,

  • dostawca sieci stwierdził, że wszystko jest OK,

  • podpiąłem kabel do laptopa i rzeczywiście na nim wszystko śmiga, ale...

  • PC nie widzi żadnego problemu z połączeniem sieciowym, mimo to żadnych stron nie ładuje,

  • radykalnie wziąłem się za naprawę sytuacji (na wypdaek niechcianych) i przeinstalowałem system - bez efektu.

Wie ktoś jak można mój problem rozwiązać?

Z góry dzięki za porady:)


(Unga Unga) #2

Wygląda na to że burza uszkodziła kartę sieciową.

Kup nową, kosztuje parę PLN

Tylko taką na PCI, a nie badziewną na USB.


(Januszzasadni) #3

Ale karta sieciowa wydaje się być w porządku.

ping 127.0.0.1 - ok

tracert wp.pl - ok, do samego Gdańska prześledziło. (sposoby poradzone przez znajomego na sprawdzenie karty).

W takim wypadku to może być karta sieciowa?


(Unga Unga) #4

To w końcu jak :?:


(bachus) #5
netsh interface ipv4 show subinterfaces

ping wp.pl -f -l 1500

ping wp.pl -f -l 1472

ping wp.pl -f -l 1400

Pokaż wynik.


(Januszzasadni) #6

http://img543.imageshack.us/img543/5453/e4cf.jpg


(bachus) #7

Hmmm, jeden ping przeszedł. Nie musi być wklejone jako jedno, jedziemy dalej:

netsh interface ipv4 show subinterfaces

A dodatkowo:

ping wp.pl -f -l 1350

ping wp.pl -f -l 1300

(Januszzasadni) #8

pierwsze polecenie daje wynik jak w 5. wierszu poprzedniego screenu, czyli nie znaleziono polecenia

4zax.jpg


(bachus) #9

Cuda jakieś… to samo po IP?

ping 8.8.8.8

(Januszzasadni) #10

co masz na myśle przez “to samo po IP”?

http://img163.imageshack.us/img163/9707/1kw7.jpg


(bachus) #11

puść proszę tego pinga dwa razy, tj:

ping 8.8.8.8

ping 8.8.8.8

ping google.com

ping google.com

ipconfig /all

(MrBeckham666) #12

skoro była burza a na innym kompie jest ok to wtedy raczej jest to logiczne że poszła karta sieciowa.


(roobal) #13

jasko123 , jak nie potrafisz skopiować wyników poleceń wiersza poleceń, to zapoznaj się z tym tematem :arrow: kopiowanie-wynikow-polecen-wiersza-polecen-windows-t499881.html

Jeśli wklejasz już jakąś grafikę, nie przekraczaj regulaminowych rozmiarów.

Uruchom wiersz poleceń i podaj wyniki poniższych poleceń.

ipconfig /all

netsh int ip show config

nslookup dobreprogramy.pl

(Lukaszpwa) #14

miesiąc temu miałem podobny problem niby karta działała ale internetu nie było stało się to po burzy kupiłem nowa kartę za 15 zł zanim ją podłączyłem wyłączyłem w biosie starą się gryzły i zakłócały nie działały stara uszkodzona jakoś nie pozwalała działać nowej po tym zabiegu wyłączenia w biosie nowa zaczęła działać bez problemu.


(Januszzasadni) #15

Dzięki wszystkim za pomoc, chyba jednak pójdę po linii najmniejszego oporu i kupię kartę. Jeśli to nie pomoże to na pewno się odezwę:)

Jasko:)