Mialem dziwny problem na routerze ADSL TP Linka (do Neostrady). Nie dzialały mi przeglądarki, ale dzialało mi np. Gadu-Gadu. Wg kontrolek na routerze dostęp do internetu był aktywny. Co moze być przyczyną takiego stanu rzeczy? Czy ktoś mi shakował router?
Podejrzewam, że to coś z DNS, ale w karcie jako DNS zawsze mialem ustawiony adres routera i działało bez zarzutu. We właściwościach routera w dziale połączenia internetowe byl inny adres DNS (podejrzewam, że od dialogu, lecz nie odpowadał na ping). Pomógł dopiero reset do ustawień fabrycznych i ponowan konfiguracja routera. Jak uniknąć takich problemów w przyszłości?
Router posiada hasło? Mam na myśli mocne hasło a nie typu “admin”, jeżeli nie to zmień w pierwszej kolejności, kolejna sprawa to ustawienie w systemie DNS na sztywno, możesz skorzystać z DNS dostawcy, Google, OpenDNS, Norton DNS.etc.
W zasadzie te kroki powinny wystarczyć aby sytuacja się nie powtórzyła w przyszłości.
Nie rozumiem jednej rzeczy. Załączylem screenshot z ustawieniami routera. Jest tam DNS odczytany z Neostrady. Po co w takim razie ustawiać inny DNS dodatkowo na karcie? Czy próby połączeń nie zostaną i tak “przepuszczone” przez DNS Neostrady?
Obecnie w polu “DNS Server” w ustawieniach routera jest 194.204.152.34 (jeden z DNS’ów od Dialogu). Wczoraj, gdy nie mialem dostępu do internetu przez przeglądarkę w polu “DNS Server” routera byl jakiś nieznany adres, ktory nie odpowiadał na ping. Jak się tam mógł znaleźć? Czy ktoś mógł włamać się na router?
Taki DNS jaki ustawisz będzie się zajmował ruchem, nic nie będzie “przepuszczane” przez neostradę.
Co do włamań po ostatnich doniesieniach wiadomo że jest to możliwe w niektórych Tp-Linkach. DNS ustaw na automat, gdy net przestanie działać zaobserwuj czy nie zmieni się na manual, wtedy oznaczałoby, że ktoś próbuje ci zaszkodzić.
Raczej nie jest nigdzie dodatkowo zapisany w routerze, dostawca (Orange) udostępnia ten DNS co w cale nie znaczy że musisz niego korzystać, możesz ustawić w routerze swoje DNS.
Jestem przerażony! W jednym z linkow napisałi, żeby zablokować połączenia do panelu sterowania z Internetu. W moim modelu 8840T nie widzę takiej opcji. Czy jest to moze ustawienie SPI i jak to się ma do połączeń VPN, z ktorych czasem korzystam?
Wczoraj zmieniłem dodatkowo nazwę użytkownika jeśi w czymś to pomoże. Nie wiem czemu, ale dziś znów powrociło do pierwotnej nazwy “admin”. Mój router nie ma sam w sobie możliwości zmiany nazwy użytkownika, więc musialem zrobić to przez Telnet dla Win7. Czy jest jakis alternatywny programik w Win 7 dla Telnetu, ktorym mogę wbić się na router?