Nie działa kamera w laptopie Toshiba Satellite C855-111


(Plaaygirl) #1

Witam, mam laptopa firmy Toshiba (SATELLITE C855-111) do tej pory nie było z nim problemów, dwa dni temu wchodzę na skype a tu .. lipa nie wykrywa kamerki która jest wbudowana w laptopa ? ;o. Ściągam sterowniki z strony Toshiby do tego modelu i nic.. nie działa, w ogólę nie wykrywa jej żaden program. Co to może być?


(Dimatheus) #2

Hej,

Sprawdź, czy kamera widoczna jest w menadżerze urządzeń. Jeśli nie, na 99% kamera jest uszkodzona - najczęściej uszkodzeniu ulega kabel łączący kamerę z płytą główną; przeciera się on w okolicach zawiasów matrycy.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Plaaygirl) #3

Nie nie widać jej w menadżerze, przed zrobieniem systemu było wszystko ok. a teraz jej nie wykrywa żaden program. Laptop był nie używany więc napewno się sama nie uszkodziła..


(Dimatheus) #4

Hej,

:arrow: A instalowałeś wszystkie sterowniki - łącznie z tymi do chipsetu płyty głównej?

To też nie do końca tak - któreś otwarcie matrycy po prostu mogło przerwać kabelek do końca i tyle - kamera nie będzie wykrywana, gdy połączenie z płytą główną jest uszkodzone.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(JNJN) #5

Zobacz w opisie laptopa - uruchamianie kamerki. Nieraz trzeba wcisnąć przycisk na klawiaturze lub kombinacja z FN, aby uruchomić kamerkę i pokaże się nowe urządzenie do zainstalowania i trzeba zainstalować odpowiedni sterownik (a może być kilka rodzajów kamerek instalowanych w laptopie) lub sytuacja jw.


(Plaaygirl) #6

Instrukcji do laptopa nie mam, została w De zresztą itak nie była po polsku bo kupowany lapek był w Niemczech.

Przy nowym win. 7 wszystkie sterowniki same się instalował bo system zostały na nowo wgrywany z ukrytej partycji na kompie nie z żadnej płytki czy coś..


(JNJN) #7

Sprawdź wszystko lub to co koledzy pisali uszkodzona lub uszkodzony przewód.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2392841.html

i inne czytaj.


(Dimatheus) #8

Hej,

Pytanie, czy faktycznie wszystkie sterowniki zostały wgrane poprawnie. Czasami zdarza się, że w procesie przywracania systemu występuje błąd i instalacja sterowników jest przerywana - wtedy Windows wyszukuje kompatybilne sterowniki, które nie zawsze muszą działać poprawnie. Najlepiej wejść na stronę producenta sprzętu i ściągnąć, a następnie zainstalować sterowniki do chipsetu płyty głównej oraz kamery. Jeśli to nic nie da, a na klawiaturze faktycznie nie ma skrótu odpowiedzialnego za wyłączanie kamery, mamy do czynienia z uszkodzeniem sprzętowym.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Plaaygirl) #9

Ze strony Toshiby ściągneliśmy CHIP SET UTILITY z tej strony http://www.toshiba.pl/innovation/downlo ... service=CE a później kamerkę z tej strony http://www.toshiba.pl/innovation/downlo ... service=CE i nic i nie wiem czy coś źle robimy czy co.. po prostu się instalują i tyle.. i nic więcej się nie wyświetliło.. ;/


(JNJN) #10

Jest jeden sterownik do kamerki do tego modelu, więc gdyby z nią było wszystko OK, musi się instalować i działać. Zostaje jakiś przełącznik, uszkodzenie kamerki lub kabla i tyle.


(Plaaygirl) #11

No niby instaluje się, bo przeprowadza się instalacje, potem finisz i już.. zawsze trzeba zresetowac kompa czy coś a tu nic.. nawet potem tego sterownika nie można znaleść w kompie zainstalowanego.. ;/


(Dimatheus) #12

Hej,

Niektóre sterowniki instalują się tak, że nie tworzą deinstalatora oraz wpisu w aplecie Dodaj/usuń programy. Niektóre można też zainstalować nawet na komputerze, które nie posiada danego sprzętu - po prostu odpowiedni sterowniki przekopiowywany jest do systemowych folderów i tworzona jest informacja o jego obecności na wypadek, gdyby urządzenie w końcu do komputera zostało dodane.

Skoro nie znajduje, a przełącznika nie ma, to jedyne, co zostaje, to uszkodzenie kamery bądź kabla. Innych opcji nie ma!

esperanza1222 , na forum używamy polskich znaków diakrytycznych (ą, ć, ę, ń i tak dalej). Proszę - korzystając z przycisku zmien.gif

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Plaaygirl) #13

esperanza1222 , na forum używamy polskich znaków diakrytycznych (ą, ć, ę, ń i tak dalej). Proszę - korzystając z przycisku zmien.gif

Niestety mam niemieckiego kompa i nie mam polskiej klawiatury


(Dimatheus) #14

Ale w poprzednich postach polskie znaki były. Zresztą nie jest to wielki problem - zmieniasz język z niemieckiego na polski programisty i viola - polskie znaki da się wpisać. Ponawiam więc prośbę.


(Plaaygirl) #15

Dobra to skoro nikt nie może mi pomóc rozwiązać problemu to mam pytanie, mam przenośną kamerkę eCom i komp mi jej nie wyszukuję, to pewnie sterowniki chociaż automatycznie też ich nie wyszukuję jak je można znaleść w inny sposób? Szukaliśmy po indeksie ale jakoś nie wyszukało nic, jakiś inny pomysł ?

-- Dodane 26.08.2013 (Pn) 12:32 --

usb/vid_045&pid_614&REV_0101

usb/vid_045&pid_614&RE


(Dimatheus) #16

Hej,

Problem jest czysto sprzętowy - bez rozebrania laptopa bądź oddania go do serwisu się nie obędzie.

:arrow: Czy w taki sposób urządzenia są widoczne w menadżerze urządzeń?

:arrow: Jaka jest nazwa kamery - jest gdzieś na niej informacja o modelu?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Plaaygirl) #17

W menadżerze urządzeń kamerka jest jaka nie zainstalowana, bo brak sterowników, komputer ich w necie nie może znaleść sam, na kamerce jest napis eCom DD1325 i indeksy zostały podane. System operacyjny mam wind. 7 .

-- Dodane 26.08.2013 (Pn) 22:17 --

Co do kamerki, to już działa :wink:


(Dimatheus) #18

Hej,

Która z nich działa - ta zewnętrzna eCom DD1325, czy wbudowana w laptopa?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Plaaygirl) #19

Zewnętrzna, ale jakie to ma znaczenie, wązne że działa i można normalnie rozmawiać :wink:


(Dimatheus) #20

Hej,

Pytałem, bo zastanawiałem się, czy przypadkiem karta wewnętrzna jakimś sposobem nie zaczęła działać. :wink: Wtedy poprosiłbym Cię o informację, czy coś było z komputerem robione.

Pozdrawiam,

Dimatheus