Nie dziala klawiatura i myszka


(Neomod) #1

Witam. Mam problem z klawiaturą i myszką, a mianowiciie ostatnio kupiłem nowy dysk twardy seagate barracuda 80gb i jak go podłączam to nie dziala mi klawiatura i mysz, windows ładuje się i dziala normalnie. Jak nie mam podlączonego żadnego dysku lub podlączony stary wd 40gb to wszystko normalnie dziala. Nie wiem co jest ale myśle że to jakiś konflikt dysku. Po przestawieniu zworki w biosie na ustawieniach standardowych jest to samo.


(Bartlomiej Kwiatkowski) #2

:zdziwko:

  1. Zasilacz nie wyrabia?

  2. Brakuje jakichś sterowników? - sprawdź, czy w menedżerze urządzeń nie ma wykrzykników i znaków zapytania przy nazwach urządzeń i czy zainstalowałeś wszystko z CD dołączonego do płyty głównej.

Na razie innych pomysłów nie mam...


Mam pomysł !

możliwe, że podłączając dysk odginasz płytę główną (może dysk zachodzi na twoją płytę główną) i porty myszki i klawiatury nie kontaktują!

trafiłem ?


(Neomod) #3

Niestety nie moge sprawdzić nic w menagerze urządzeń, ponieważ po uruchomieniu windowsa moge tylko sie gapić w pulpit. Kursor stoi caly czas w jednym centralnym miejscu i nie reaguje na ruch myszką, to samo klawiatura. Jak podłanczam oba dyski to też nie wykrywa. Po załączeniu komputera jak nacisne delete to wchodzi do biosu i na tym koniec, nie moge potem sie poruszać szczalkami bo już nie wykrywa. Po załączeniu w biosie pewnej opcji przy starcie pojawia mi sie napis Keyboard is locked out - Unlock the key i pisze aby nacisnąć F1 ale juz wtedy nie wykrywa klawiatury. Na początku jak podłączyłem ten dysk od nowości to nie moglem zainstalować windowsa bo też nie wykrywało klawiatury, dopiero po jakimś czasie i po kilku prubach wykryło i udalo mi sie zainstalować windowsa. Przez jakoś czas (ok.2-3godz.) dzialalo normalnie i po wyłączeniu i ponownym załaczeniu już nie wykrywa do tej pory. Może to błąd dysku, ale jakoś mi sie nie chce wierzyć że nowy dysk i już by sie zepsuł a po za tym nie wygląda mi to na uszkodzenie dysku. Dysk jest na gwarancji ale wole sie upewnic co to może być i czy da sie to naprawić.


(squeet) #4

Próbowałeś na innym kompie próbować ten HDD?

Sprawdzałeś inną klawiaturę i myszkę (na przykład na USB lub jak masz na USB to na PS )?


(Bartlomiej Kwiatkowski) #5

W Windows można się poruszać bez myszki używając klawisza TAB (i ALT + TAB) oraz strzałek na klawiaturze.

Podaj model Twojej płyty głównej, to sprawdzę opcje BIOSu.


(system) #6

:?


(Bartlomiej Kwiatkowski) #7

sorki za to :ups:- ostatnio mam jakieś problemy z uważnym czytaniem postów :frowning:


(Neomod) #8

Sprawdzałem inną myszkę na ps2 i też nie działało, klawiatury na razie nie mam innej do soprawdzenia ale może późnie załatwie. Dysku jeszcze do nikogo nie zanosiłem sprawdzać, też musze i ść sprawdzić. Moja płyta główna to epox ep 8rda+


(JNJN) #9

Czyli jak na starym jest dobrze,to trzeba się przyczepić do nowego dysku,biosu lub zasilacza.

A ten nowy dysk jest dobry i sprawdzony.

Czy na nowym dysku są założone partycje i jest sformatowany.

Podepnij go tak.

Na I kanale IDE na nowej taśmie 80 żyłowej ma być sam,zworka na dysku ustawiona na Master,dysk podpięty na ostatniej wtyczce taśmy.

Po tym wchodzisz do biosu i resetujesz go na default,napędy i dyski i transfery ustawiasz na AUTO,zapisz bios Save.

Posiłkuj się książką do płyty głównej lub kolega.

I start,komp przy starcie musi widzieć nowy dysk prawidłowo.

To na tyle,napisz czy tak jest.


(Bartlomiej Kwiatkowski) #10

zrób reset BIOSu - na lewo i w górę od baterii masz zworkę JCMOS.

Opis masz w sekcji 3-2 instrukcji do płyty głównej (rób to przy odłączonym zasilaniu).


(Neomod) #11

Reset biosu nic nie daje, już kilka razy go resetowalem. Stary dysk działa dobrze, ale po podłączeniu tego drugiego nowego jest to samo. Wydaje mi sie że dysk jest dobry ale nie jest sprawdzony bo na razie nie mam u kogo. Nowy dysk jest podzielony na 3 partycje i są sformatowane NTFSem. Mam podpięty tak jak napisane wcześniej. Dysk jest widziany prawidłowo, po włożeniu płyty ona startuje. Jedyny problem to ta mysz i klawiatura.


(JNJN) #12

Sprawdź nowy dysk.

Zdejmij z nowego wszystkie partycje i takiego podłącz do kompa twojego i zobacz.

Wyłącz w biosie wszystkie zbędne urządzenia na disabled.

Podepnij mocniejszy zasilacz.

Bo możliwe że zasilacz nie wyrabia.


(Neomod) #13

No i tak bede musial zrobic, ale narazie nie mam do kogo zanieść dysku a u mnie sie nie da nim zarządzać więc będę prubował wszystkiego co sie da. Zasilacz mam 350W, kiedyś miałem 300W ale sie spalił. Zasilacza tez narazie nie wymienie więc trudno będzie sprawdzić, ale moze jakos to naprawie a jak sie uda to napewno napisze co bylo przyczyna.


(Bartlomiej Kwiatkowski) #14

możesz spróbować uaktualnić BIOS - często w nowszych wersjach są usuwane takie dziwne błędy