Witam. Pojawił się oto taki problem.
Nie można pisać na klawiaturze. 2/3 przycisków - liter nie działa. Jakaś masakra. Od Z do M w ogóle, lewa strona też. Parę z prawej. Poza tym ciągle pojawia się komunikat włącz wyszukiwanie za pomocą kursora. Jak wchodzę do wyszukiwarki Edge bo Chrome odinstalowałem ponieważ myślałem że on jest sprawcą… to pojawia się w oknie pisania bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb
Jakiś skrót klawiszowy przypadkowo został naciśnięty ,czy co…
Ktoś pomoże?
Wygląda jakby klawiatura została “potraktowana” jakimś płynem.
Masz chyba ciągle “zwarty” klawisz “b” i on blokuje normalne działanie klawiatury.
Jeśli nie miała styku z płynem, to albo sam klawisz uległ awarii, albo niestety jakaś usterka już po stronie sprzętowej, czyli nic sam nie zdziałasz.
Najlepiej działanie klawiatury sprawdzisz w notatniku systemowym.
Jeśli również będzie samoistnie wybijało “b” - to jak wyżej.
Nie to nie to.
W notatniku samo nic się nie pisze.
Pamiętam, że ikonka Chrome na pulpicie migała stąd ją odinstalowałem ale to nic nie dało.
Żadne z liter na dole od Z do M nie jest aktywne.
Powyżej działa g ale jak wpiszę to wpisuje się bg, dalej h nie działa, jak j to wpisuje się mj
Nie wiem czy to ma coś wspólnego ale obok czasu w pasku jest PL PLP. Nie kojarzę aby w innych laptopach było PLP. - język programistyczny. Nie umiem sprawdzić bo nie mam tego w paskach innych laptopów - wyłączone.
Zewnętrzna klawiatura działa tak samo!!!
To coś ma wspólnego z ustawieniami systemu…
A możesz pisać z ekranowej klikaniem na klawisze? Jeśli nie, możesz wykorzystać tą w tłumaczu Google jak “koło ratunkowe”. Ja przy niektórych dokuczliwych problemach z klawiaturą pisałem na tłumaczu Google i kopiowałem z niego tekst. Bywało że nie mogłem czasem pisać " Ź" lub “Ś” i nie miałem innego wyjścia jak pisanie w tłumaczu Google, bo jest niezależny od mojego laptopa
Klawiatura ekranowa działa poprawnie
Wykonałem chyba wszystkie opcje jakie znam. Nic nie dało :-{
nowa jakies 150 zlotych
To musisz dokładniej opisać o co chodzi.
Czyli - klawiatura zewnętrzna zachowuje się tak samo (a więc odpada uszkodzenie klawiatury).
W końcu, te błędy występują w przeglądarce i systemie (notatnik), bo napisałeś, że w notatniku nic się samo nie pisze, a więc w notatniku jest wszystko dobrze?
Czy po prostu błędy są takie same i w systemie ( notatnik) i w przeglądarce?
Ustawienie języka masz dobre PL i Polski (programisty).
Więc zależy, czy błędy masz jedynie w przeglądarce, czy w całym systemie?
Jeśli w całym systemie jest źle, to oczywiście jakaś usterka układu odpowiedzialnego za przetwarzanie impulsów z klawiatury.
Jeśli tylko w samej przeglądarce to jakaś dziwna sprawa, związana z bałaganem w systemie… programem, który zakłóca prawidłowe działanie.
Ja bym jeszcze live cd + linuksa sprawdził, jak to samo, to wtedy mam 100%, że nie W10 nabroił.
Ja jeszcze takiego problemu nie miałem i uważam to za jakieś poważniejsze uszkodzenie klawiatury czy płyty głównej, skoro tylko ekranowa działa normalnie, choć przyznam, że majowa aktualizacja popsuła mi kontrolę jasności i tryb nocny, ale problem załatwiłem ponowną instalacją sterownika do karty graficznej.
Oddałem do naprawy. Nowa na allegro klawiatura gdyby to jej wina 50zł