Nie działa klucz produktu w wersji 64bit

Posiadam laptopa DELL Studio 1555. Procek to Pentium T4200 - zgodnie ze stroną intela i innymi źródłami jest 64bitowy. Z tej racji chciałem zmienić istniejącą instalację Win8 32 na 64 bit. Mam klucz, jednak przy wpisywaniu pojawia się komunikat:

“This product key didn’t work. Please check it and try again, or try a different key.”

Pomyślałem, że źle spisałem klucz z Dreamspark. Spróbowałem wpisać klucz mojej dziewczyny - u niej instalacja 64bitowego systemu z tej samej płyty przeszła bez problemu - pojawił się ten sam komunikat.

Pamięci ram zalecanej dla 64bit mam akurat - 2 giga (chciałem za jakiś czas wymienić to na 2x2). Taki problem jak widziałem w google istnieje, ale nie do końca jestem w stanie rozszyfrować przyczynę i rozwiązanie.

Sorki, ale trochę mnie rozbawiłeś :smiley:

Co ma procesor do Windowsa?

Kupując laptopa MUSISZ zwrócić uwagę czy kupujesz sprzęt z preinstalowanym Windows 32-bit, czy 64-bit

Jak już kupisz taki sprzęt (z np. 32-bit) to amen -> nie zmienisz już istniejącej wersji

Aby zmienić Windows 32-bit na 64-bit musisz kupić licencję na Windows 64-bit

Widać Twoja dziewczyna ma klucz do zakupionej wersji Windows 64-bit, i dlatego instalacja przebiegła w Jej przypadku pomyślnie

Aragorn77 nie ma czegoś takiego jak klucz do 32 czy 64 bitowej wersji klucz działa bez względu na to czy system jest 32 czy 64 bitowy

Co do kluczy z Dreamspark są one problematyczne kiedyś miałem do wersji serwerowych i można nim było aktywować system 1 raz potem już trzeba się było z nimi kontaktować bo klucz po prostu przestawał działać

@zord dobrze mówi miałem taki sam problem. a Aragon mówi nie do końca prawde;] niestety.

Aragorn, mam dostęp do windowsa z dreamspark. Mogę sobie instalować co mi się podoba (tym sposobem zmieniłem preinstalowaną Vistę na Win 7). Mam klucze do 32 i 64 bit tak jakbym fizycznie zakupił system. Stąd owszem, procesor ma do Windowsa tyle co obsługa architektury.

@zord - sprawa jest o tyle ciekawa, że Dreamspark generuje inny klucz dla pobrania 32 bit, a inny dla 64. Ten z 64 nie był jeszcze nigdy używany.

Z resztą, 7 z dreamspark reinstalowałem kilka razy bez problemu. Ludzie na technecie pisali między innymi o tym, że ten błąd pojawia się przy niewystarczającej ilości pamięci - no ale tej mam akurat. Więcej nie ogarnąłem :wink:

@rajcaa ty masz inne konto niż ja u mnie były tylko serwery i jakieś oprogramowanie do wszystkiego po 1 kluczu

Nie wiem jak będzie teraz, ale poprzednio generowało inny klucz dla wersji PL i EN. Całkiem dobrze, jeśli ma się więcej niż jedną maszynę.

Zawsze wszystkie klucze działały, teraz taki zonk…

Prawdopodobnie to wina obrazu płyty. Pobierz go jeszcze raz. Ja tak miałem.

Klucze nie mają podziału na języki. Wygenerowany dla wersji EN działa na PL, sprawdzałem u siebie (tylko musi się zgadzać wersja 32/64 bit).

Tak było tylko z Vistą że można było sobie dowolnie wersję zmieniać. Z Windows 7 i Windows 8 to nie przejdzie

Kiedy jeszcze starałem się o “nową” 7mkę to miałem możliwość pozyskania dwóch odrębnych kluczy w zależności od języka - co nie zmienia faktu, że działałby z innym językiem, to prawda. No, ale to było już dość dawno :wink:

Tymczasem ściągam obraz ponownie, sprawdzę czy się uda.

Pobrałem obraz od nowa, sprawdziłem sumy kontrolne, nagrałem na 3x - błąd nadal występuje :wink:

MrBeckham666

Dlaczego niestety? :slight_smile:

Pomyliłem się, fakt -> przepraszam

Ale w tym przypadku na korzyść pytającego, więc chyba należy się cieszyć z mojej pomyłki :smiley: