Nie działa litera "ł" (Pakiet MS)


(Hiisi) #1

Witam

____

Zanim odpiszecie odruchowo - "było wiele razy, wyłącz skrót karty intel, przeszukaj google" itp przeczytajcie w całości.

Pracuję na dokumentach i mailach - zatem problem ma dla mnie istotne znaczenie:)

Dzięki

____

Opis błędu: nie da się wpisać jako pierwszej litery "ł" (a czasem i innych polskich liter).

Rozwiązanie (irytyjące): wstukanie spacji, alt+ł, cofnij (strzałka w lewo), backspace, strzałka w prawo, pisz dalej

//

System na którym występuje błąd: Windows7 SP1

Środowisko w którym występuje błąd: Microsoft Office 2007. Najczęściej w Outlook oraz Excel. (nie zauważyłem w PowerPoint ani Word)

Hardware: Dell d620i

Grafika: Intel

=======

Sprawdzono [nie rozwiązuje problemu]

a) brak przypisanego skrótu klawiaturowego Alt+L do karty graficznej Intel

b) zmiana parametru poprzez regedit - bezskuteczna http://ojejej.blogspot.com/2010/04/altl-nie-daje.html

c) zmiana/dopisanie w rejestrze na: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Intel\Display\igfxcui\igfxsrvc\resources] - "2860"="Disable" // bezskuteczna

d) alt+l w winamp do otwórz/zamknij bibliotekę. Nie koliduje (był deinstal)

e) Pomoc z Microsoft: bezskuteczna http://support.microsoft.com/kb/969955/pl

f) hkcmd.exe - nie występuje (jakby był wyłączyłbym w Manager)

g) układ klawiatury mam 'Polski Programisty' (na samej Polski, też nie działało)

h) nie mam Google Toolbar który bywa przyczyną braku liter polskich

i) klawiatura nie jest uszkodzona - litera ł wchodzi

j) w żadnym innym programie (tylko MS) problem nie występuje

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=--=

Tymczasowe rozwiązanie problemu:

  • utworzenie nowego profilu użytkownika

  • nowy user też z prawami admina

  • nowy profil: Excel i Outlook bez problemu "wpisują" polską literę Ł jako pierwszą

Czy ktoś ma sposób na trwałe rozwiązanie problemu?

{Oprócz porady: Format C: } :slight_smile: ?


(Artur Dzik) #2

Widać że to zależy od profilu użytkownika a nie samej aplikacji, bo na innym użytkowniku chodzi poprawnie.

Proponuję ręczy restart ustawień tzn. takie rozwiązanie:

na tym profilu co działa poprawnie litera "Ł" znajdź plik Normal.dot powinien być w:

C:\Documents and Settings\Dane aplikacji\Microsoft\Szablony

skopiuj go do ścieżki dla tego starego profilu

C:\Documents and Settings\Dane aplikacji\Microsoft\Szablony

tam prawdopodobnie jest już taki plik więc podmień. Zaznaczam jednak że taka operacja usuwa wszystkie skróty i ustawienia użytkownika z profilu z niedziałającym "Ł"

Następnie na tym profilu z niedziałającym "Ł" spróbuj napisać felerną literę :slight_smile: i napisz co do efektów bo przypadek ciekawy.

powodzenia