Nie działa mi gra Polskie Derby z roku 2004

Witam, mam problem z grą Polskie Derby z roku 2004, jak włączam tą grę, to gra nie działa, ale pokazuje mi się na pasku zadań bez żadnego napisu na dole. podejrzewam, że to dlatego że nie zainstalowałem Directx 9.0, który jest potrzebny do tej gry, ale jak próbowałem zainstalować, to pojawił się taki komunikat: „program instalacyjny wykrył, że nowsza wersja directx została zainstalowana na twoim komputerze”. pytanie jest, jak zainstalować starszą wersję directx i dlaczego po włączeniu polskich derbów gra się nie włącza i pokazuje się na dole paska zadań. w menadżerze zadań było napisane, że nie odpowiada. proszę o rozwiązanie tego problemu z góry dziękuję.

Spróbuj ją uruchomić w trybie kompatybilności/zgodności z Windows XP.

Jak stary DirectX masz na liście programów – to może dezinstalacja go usunie na tyle, by wgrać jeszcze starszy.

Polskie Derby od Play Publishing? No, to niska półka jest. Taki Maluch Racer 2 czy Syrenka Racer u mnie na Win11 chodzi. :slight_smile:

jak nie ruszy a będziesz zdesperowany to spróbuj VMware Player albo PCem.

Dodam, że mam windowsa 10.

Podałem dwa sposoby, jak byś gdzieś utknął pisz konkretnie gdzie i czego nie możesz zrobić

do poskich derbów potrzeba directx 9.0, poprostu nie wiem jak zrobić, żeby złapała gra ten program.

Upewnij się czy ta wersja daje się instalować bez błędów:

https://www.microsoft.com/pl-pl/download/details.aspx?id=8109

Teoretycznie jak gra umie szukać plików DirectX w swoim folderze, to można ustalić gdzie je kopiuje plik „SETUP.exe” – jak nie umie to kopiowanie do katalogu gry jest bez sensu i może trzeba by robić dowiązania symboliczne do ścieżek jakby to był XP lub starszy system (np. Windows Me, 2000 czy 98).

Zainstalowałem grę zamiast na dysku D:\ to zainstalowałem w C:\ program files x(86) i gra bez szwanku zadziałała (jedyne jakie problemy były, to bugi w grze, ale nawet fajnie jak się wjeżdża w górkę i leci w kosmos i pomija cały tor). W związku z tym, ogłaszam ów temat za zamknięty.

Można próbować przerobić na dowiązanie symboliczne, by oszukać grę z jakiej partycji startuje.

hehe, gra z niskiej półki, a po drugie, to Play Publishing. Sam mam trochę gier od Play’a. wychowałem się na nich. Są to:

• Maluch racer - wszystkie 3 części i wszystkie na Win11 chodzą;
  • Syrenka Racer;
  • Warszawka Racer;
  • Trabi Racer;
  • …i trochę jeszcze innych.

Z instalacją to ja zrobiłem taki myk: zainstalowałem normalnie w c:/program Files (x86), skopiowałem folder gry na partycję D:/ po czym wywaliłem z systemu. Gra uruchamia się teraz tak, jakby to był portable. :smiley:
Większość tych gierek od Play’a tak zainstalowałem, chodzą nawet po formacie, a nawet na Ubuntu pod Wine. :smiley:

@blumberplumber fakt, że stare gry pod Wine potrafią chodzić lepiej niż pod współczesnymi Windowsami.

@Krzychu1234567890 Jeżeli chcesz grać w retro gierki bez błędów to pozostaje Ci emulacja albo prawdziwy komputer z epoki. Składanie wymaksowanych komputerów pod retro gry z danej epoki to ostatnio bardzo popularny sport i można to zrobić za grosze. Tak czy inaczej, fajnie że gra się uruchomiła.

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.