Nie działa mi napęd DVD czyta tylko niektóre płyty

Witajcie,

Mam ogromny problem ze swoim napędem DVD około trzech miesięcy temu, instalowałam sobie simsy 3 z oryginalnej płyty DVD ROM. Na to nałożyłam dodatki do gry też z oryginalnych płyt, wszystkie mi czytał. Wczoraj odinstalowałam cała grę, bo nie czytała mi dodatków z internetu, pomyślałam, że przeinstaluję i będzie mi śmigało - odinstalowałam całe simsy, włożyłam tę sama płytę, z której instalowałam te pare miesiecy temu, a mój szacowny napęd nie widzi mi THE SIMS 3 DVD ROM. Co ciekawsze, pozostałe części gry tj. dodatki niektóre mi widzi, a niektóre nie. Wszystkie to DVD rom.

Pomyślałam, że płyta porysowana, pojechałam kupiłam druga i tej tez nie widzi, szlag mnie trafił.

Mam win 7 to co widze po otwarciu “komputera” (D:)

to stacja dysków dvd rw oraz stacja dysków bd rom(F:)

Czy może wiecie jak temu zaradzić?

Spróbuj przeczyścić laser w napędzie.

a jak to zrobić?

Przepraszam jesli to głupie pytanie, ale jestem zielona w te klocki :stuck_out_tongue:

Proszę: Klik

Zainstaluj isobustera z DP i po wyświetleniu okna zaznacz podstawowe funkcje. Włóż do napędu grę. Jak ten program odczyta, to sobie po kolei uruchamiaj grę i potem dodatki, a jak też nie odczyta, to będzie kłopot z nagrywarką. Jak już będą problemy z laserem, to napęd do wymiany, bo będą coraz większe kombinacje. Jakby co, to są płyty czyszczące laser.

Dziękuję wszystkim za kłopot, przy okazji wyczyściłam cały komputer.

Dochodziłam dwie godziny to problemu, którym okazał się daemon tools, który odinstalowałam, dzięki temu zniknął mi bd rom, a wraz z nim problem :wink:

KiziuMiziu , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie, używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038