Mam kartę Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC , podłączony jest do niej router U.S Robotics Sureconnect 9003.
Połączenie wydaje się być aktywne (network cośtam w moim Ubuntu pokazuje połaczony , ma wpisane bramę 192.168.1.1 , dns’a też a połączenia nie ma , nie pinguje nawet.
Dodam ,że w windowsie xp professional problemu nie ma , połączenie jest dostępne zaraz po uruchomieniu systemu.
Mój system to Ubuntu 8.04.1 LTS w pełni zaktualizowany (przez modem neostrady, który przez Ubudsl chodzi , tylko głupi router coś nie chce)
Hasło jest wbite w router więc nie ma potrzeby ponownego wpisania bo połączenie idzie do routera który łączy sie z netem i rozdziela połączenie , to on łączy się przez pppoe nie ja!
Windows —> Firefox —> 192.168.1.1 —>login i hasło do administracji routera i tam jest vci , vpi login hasło pppoe itp. rzeczy on to pamięta i łaczy sie z tymi danymi
a potem do mojej karty sieciowej która łączy się tylko z routerem który jej udostępnia połączenie
Przeszukano 4 interfejsy, ale koncentrator dostępu nie -
- odpowiedział. Proszę sprawdzić kable połączeniowe. -
- Innym powodem wystąpienia błędu może być konkurencyjny -
- proces pppoe kontrolujący modem.
po za tym loginy do neo nie są wstawione w windowsie tylko są zapisane w pamięci routera!!!więc w żadnym z moich komputerów nic nie musze wpisywać
Czy Pan wie o czym mówi? Od kiedy w panelu sterowania routera konfiguruje się parametry połączenia sieciowego Windows? Przecież to jest typowy router, a nie modem od Neostrady który wymaga wklepywania hasła przy każdej próbie połączenia… Wyraźnie napisano że konfiguracja jest zapisana w routerze i wszystko działa bez problemu pod Windows…
Możesz spróbować spisać konfigurację jaką przez DHCP otrzymuje Windows, i na Ubuntu skonfigurować połączenie ręcznie, korzystając z tych danych.
dhclient pokazuje poprawnie moją bramę maskę i ip ale połączenia jak nie było tak nie ma.
próbowałem kilka razy w tym network manager ale też to ni nie dało
I jeszcze jedno pytanie w network managerze mam ustawione dhcp(automatyczne) próbowałem nawet włączyć tryb roamingu (nawet nie wiem o co w nim chodzi) i to też nic nie dało
wiem ,że system używa modułu 8139too , może to on powoduje błędy, można go zastąpić jakimś innym?
Na moim routerku nie ma problemów by hasło wpsiać w konfiguracji więc czemu nie miało by tak być także u Macintosha?
O ile Mac wie o czym pisze zakładam że to router łączy się z netem a komp a routerem (tak jest u mnie, u kolegi to nawet router ściąga pliki kiedy komp wyłączony )
Czyli szwankuje internet na samym Ubuntu?
Proszę napisz co pojawia się po wpisaniu
traceroute 127.0.0.1
traceroute (tu podaj swoje ip)
traceroute 192.168.2.1 (lub inny - chodzi mi o ip routerka)
traceroute 216.239.59.104
Widzę że używasz Avahi. Może to jest przyczyna tego że nie działa?
Proponuje opcjonalnie wawalić albo zastopować ten proces.
(w /etc/default/avahi-daemon
AVAHI_DAEMON_DETECT_LOCAL=1 na …=0)
Nie używałem vmserver więc może to głupie pytanie ale:
Dlaczego każdy twój interfejs ma adres z innej sieci?
awahi - 169.254.x.x
vmnet1 - 172.16.x.x
vmnet8 - 192.168.x.x
Czy aby napewno używasz ustawień dhcp routerka który powinien ci przydzielać adresy typu 192.168.x.x?
a czy mogę zrobić to na live-cd bo nie mam już aktualnie zainstalowanego ubuntu?
Sprawdzałem inne dystrybucje linuxa ,np. Mandrive 2008 , Debiana ,i na wszystkich to samo , dhclient pokazuje poprawnie ip, bramę , maskę a sieci i pingu jak nie było tak nie ma .