Nie działa mi program "Moss" 64bit anti-cheat do Gry Call of Duty 4

Problem wygląda następująco. Uruchamiam poprzez administratora program Moss antycheat do gry CoD4, jest potrzebny do rozgrywki w turnieju online, więc przy kursorze widzę znaczek ładowania programu, lecz nie otwiera się żadne okienko a powinno, wchodzę w menadżer zadań i widzę że program Moss jest otwarty, po około 10-20 minutach wyświetla się Error z programu mossa i brzmi następująco “Can’t Update! error3”. Mój antywirus to COMODO Internet Security Premium, próbowałem z wyłączeniem antywirusa oraz firewalla, lecz program Moss mimo tego wciąż się nie otwierał, lecz wciąż był widoczny jako proces w menadżerze zadań. Proszę o pomoc, czy windows 7 64 bit blokuje mi ten program czy robi to coś innego, lub jest inny powód? Załączam logi.

Anty cheat ściągam z tej strony - https://nohope.eu/ dla wersji win7 64 bit

Załączam screeny ekranu, żeby pokazać jak to wygląda: 1. ss - najpierw menadżer zadań i otwarty proces Moss a 2. ss - błąd Mossa po 10-20 min oczekiwania

Addition.txt (85,2 KB) FRST.txt (45,3 KB) Shortcut.txt (78,0 KB)

1 polubienie

Witaj @szymon279 na Forum DobreProgramy

Jest trochę rzeczy do naprawienia.
Masz podmienione ikony startowe przeglądarek, oprócz Chromodo.
Możesz jej używać dopóki nie usuniemy infekcji.
Możesz również wpisywać w CMD nazwę przeglądarki, np. chrome i wtedy uruchomić na czas naprawy bez powtarzającej się infekcji.

1. Pobierz na później:
    ShortCut Cleaner
    MalwareBytes MBAM
    ADWCleaner
    i zapisz na pulpicie.

2. Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. Uruchomiony z E:\frst
    fixlist.txt (37,8 KB)
    “Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”

3. Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.

4. Po restarcie wklej plik wynikowy.

5. Uruchom ADWCleaner z Uprawnieniami Administratora, uruchom skanowanie.
    Jeśli znajdzie linie z Preinstalled to odznacz, resztę oczyść, wklej plik wynikowy.

6. Czekaj na kolejne polecenia.

1 polubienie

jestem po punkcie 4. i wklejam plik wynikowy

Fixlog.txt (85,7 KB)

1 polubienie

jestem po punkcie 5. po restarcie komputera, w folderze C:\AdwCleaner\Logs pojawiły się 2 pliki wynikowe: AdwCleaner[C00] oraz AdwCleaner[S00].
wstawiam je poniżej. Nie próbowałem otwierać programu Moss, czekam na dalsze instrukcje, jak dasz znać że mogę spróbować to wtedy otworze / ściągnę od nowa.

AdwCleaner[C00].txt (9,9 KB)

AdwCleaner[S00].txt (11,7 KB)

1 polubienie

Dziękuję.

1. Zamknij wszystkie aktywne programy i przeglądarki.
  2. Zainstaluj MBAM, zaznacz na końcu, aby uruchomił się po zakończeniu instalacji.
  3. Po uruchomieniu rozpocznij skanowanie, po przeskanowaniu oczyść to co znajdzie, wklej plik wynikowy.
  4. Czekaj na kolejne polecenia.

Ja również dziękuję

Wstawiam poniżej plik wynikowy z MBAM

MBAM wyniki.txt (4,7 KB)

Dziękuję.

1. Uruchom Shortcut Cleaner pobrany wcześniej, zrób skanowanie, wstaw plik wynikowy.
    Zrób restart komputera.

2. Skanowanie ESET.

• Nadal używaj przeglądarki uruchamianej z CMD, uruchom np. chrome
  • Pobierz ESET Online Scanner
  • Uruchom z Uprawnieniami Administratora
  • Program pobierze Aktualizacje modułu skanowania
  • Automatycznie rozpocznie się Szybkie skanowanie
  • Gdy wykryje jakiekolwiek zagrożenia zapisz raport
  • Program zapyta o Wersję próbną odznacz i wyłącz
  • Udostępnij plik raportu

dostałem takie powiadomienie przy uruchomieniu shortcuta, chyba to nie error, tylko prawidłowy wpis?

sc-cleaner.txt (1,8 KB)

To poprawny wpis, ale nie odnalazł niepoprawnych skrótów.

Jeśli ikony do FireFox lub Chrome zniknęły, możesz zainstalować przeglądarki ponownie, lub odszukać pliki startowe i utworzyć skrót na pulpit.
Zapewne teraz skanujesz ESET

Po umieszczeniu pliku wynikowego ESET, zrób nowy skan FRST i wklej logi. Przejrzę pozostałości.

Dokładnie, skanowałem ESET, długo to trwało aż musiałem się trochę zdrzemnąć heh
poniżej przesyłam skan eseta

eset dziennik skanowania.txt (342 bajty)

Dziękuję.
ESET nic nie znalazł :+1:

Teraz logi z FRST

Przesyłam logi z FRST, nowe logi nadpisały stare

Addition.txt (62,6 KB)

FRST.txt (32,6 KB)

Shortcut.txt (76,1 KB)

1 polubienie

Dziękuję.

1. Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. E:\frst
    fixlist.txt (2,5 KB)
    “Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”

2. Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.

3. Po restarcie wklej plik wynikowy.

4. Błąd w Dzienniku Zdarzeń, siedzi w Windows 7
    Event filter with query "SELECT * FROM __InstanceModificationEvent
    Naprawisz plikiem MicrosoftFixit50688.msi.
    Kliknij w Zielony Download, może wyskoczyć dodatkowe okno z reklamą, zamknij je, a pobrany plik uruchom i zainstaluj poprawkę.

5. Masz kilka nieprawidłowości w Menedżerze Urządzeń.
    Wyłączone celowo, czy masz problem ze sterownikami?

6. Sprawdź czy program Moss po zainstalowaniu zadziała.

1. czy stary plik Fixlog.txt używany wcześniej mam usunąć z FRST czy zostawić?

Program powinien go sam zastąpić, a poprzedni wrzucić do katalogu na C:
Możesz go usunąć ręcznie, też będzie dobrze :wink:

jestem po punkcie 3. wklejam plik wynikowy poniżej, przechodzę do 4.

jeżeli chodzi o 5. to jakiś czas temu wpisałem w start “msconfig” i w zakładce “uruchamianie” wyłączyłem parę programów, które włączały się przy starcie, z nadzieją że komputer szybciej będzie się włączać do okienka pulpitu. Nie jestem pewny czy właśnie to powoduje te nieprawidłowości(przesyłam screena niżej)? Sterowników dawno nie aktualizowałem, może to jest kłopot. Teraz po sprawdzeniu menedżera widzę że są jakieś dwa problemy przy karcie sieciowej z “avast! Firewall NDIS Filter Miniport” i “Teredo Tunneling Pseudo-Interface” (screen poniżej), ale nie wiem czy je aktualizować, wyłączać czy odinstalować, żeby niczego nie zepsuć, pewnie informatyk je zainstalował przy składaniu PCeta 10 lat temu

Fixlog.txt (7,4 KB)

zainstalowałem ten plik poprawkowy do windowsa, spróbowałem otworzyć mossa jako administrator i wciąż ta sama sytuacja co na samym początku, w menedżerze zadań pokazuje proces MossX64.exe za aktywny, uruchomiony :/, może ja sam coś źle zrobiłem, kurczę nie wiem, ale bardzo dziękuję za starania i pomoc i tak, pewnie te programy, które mi podrzuciłeś usunęły mi dużą ilość błędów, co wpłynie na pracę komputera :slight_smile:

Z urządzeń w Menedżerze usuń !avast Firewall.
Do innych zrób aktualizację sterowników.
Możesz spróbować przy wyłączonym/nieaktywnym Comodo uruchomić Moss

Temat przeniesiemy do innego działu.
Logi są już czyste

Dodam jeszcze dostępne parametry komputera
Windows 7 Home Premium Service Pack 1 (X64)
BIOS: American Megatrends Inc. F7 08/20/2012
Płyta główna: Gigabyte Technology Co., Ltd. B75-D3V
Procesor: Intel(R) Core(TM) i5-3350P CPU @ 3.10GHz
Całkowita pamięć fizyczna: 8136.14 MB