Nie działa mikrofon i słuchawki, gdy się je podłączy do panelu przedniego komputera

Producent na moje zgłoszenie odpisał;

„Proszę w ustawieniach karty muzycznej ustawić wejścia na panel przedni,”

Szukałem tego w;
Ustawienia>System>Dźwięk

Jednak bez skutku.

Co mogę jeszcze w tej sprawie zrobić?

Komputer kupiony we wrześniu tego roku.

Producent nie odpowiada na kolejne e-maile.
Gdy dziś zadzwoniłem do nich do kazali zadzwonić o godz. 20 ale o 20 nie odebrali mojego telefonu. Dzwoniłem kilka razy.

Podpięty w ogóle ten front panel do płyty głównej?

Normalnie powinno być w Ustawienia>System>Dźwięk „ustaw urządzenie wejściowe” i „ustaw urządzenie wyjściowe”. Czasami gniazda na przednim panelu się dziwnie tam nazywają ale jak po podłączeniu słuchawek nie pokazuję się nic do wyboru, to chyba jak w poście wyżej - może panel nie jest wgl podłączony do płyty głównej.

Jeśli płyta główna posiada kartę dźwiękową zintegrowaną Realtek (i z niej korzystasz) to:

Panel sterowania > Menadżer Realtek HD Audio > i tam:

Okno 1 (kółko zębate) - Zaznaczyć „Oddzielenie wszystkich gniazd wejścia…” > „OK”.
Okno 2 (klucz) - Obie kratki zaznaczone, czyli „Wyłącz wykrywanie panelu przedniego” oraz „Włącz automatyczne okno dialogowe…” > „OK”.

Panel przedni jest podpięty bo gniazda USB działają.
Mam Windows 11

To jest bez związku. Inna wiązka kabli i inne piny na płycie głównej.
Generalnie jednak najczęściej lepiej nie używać portów audio na panelu. Kable które je łączą z płytą są często słabej jakości i nie ekranowane. Łapią mnóstwo zakłóceń i bardzo pogarszają jakość. Zależy to oczywiście od obudowy.

Problem rozwiązany!
Producent w końcu pomógł, wysłałem mu zdjęcie płyty pod kartą graficzną i okazało się że jedna z wtyczek jest źle podpięta tj. na 50%.
Poprawiłem wtyczkę tj. wpiąłem ją tym razem we wszystkie piny i jest dobrze.
Dziękuję wszystkim którzy chcieli mi pomóc :slight_smile:

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.