Nie działa mikrofon w win 7

Witam, mam problem z mikrofonem w moim komputerze. Nikt mnie nie słyszy, nie łapie dźwięku. Próbowałem na paru słuchawkach, w każdym brak rezultatu. Może to być problem z wejściem Audio, czy z “realtekiem”? Proszę o pomoc

Podłączasz zestaw słuchawkowy z mikrofonem z jednym czteropinowym wtykiem jack, czy osobnym wtykiem mikrofon i słuchawki do odpowiednich wejść w kompie, mikrofonowego i słuchawkowego?
Jeśli masz jeden wtyk w zestawie słuchawkowym, to potrzebujesz przejściówki rozdzielającej sygnał na wejście mikrofonowe i wyjścia słuchawkowe.
Bez dokładnego opisu jaki to zestaw z jakim wtykiem, trudno coś w ogóle stwierdzić.
Poza tym kliknij na ikonkę głośnika obok zegara i wejdź w urządzenia do nagrywania a tam klikając na mikrofon we właściwościach (poziomy) sprawdź jakie masz ustawione poziomy.
Oczywiście rozumiem, że chodzi o PC a nie laptop, w którym jest wejście combo (jedno wspólne dla mikrofonu i słuchawek).

tak oczywiście, chodzi po PC. Słuchawki posiadam na na oddzielne wejście na mikrofon, oddzielne na słuchawki. Tak samo w PC. Format mikrofonu 48kHz, reszta ustawiona bazowo. Głosność odtwarzania na 0, nagrywania na 100 (gdy podgłaszam odtwarzanie, słyszę szumy w słuchawkach.

Ustaw tak jak na tych screenach i zobacz efekt.
100 101 103

Gdzie ustawiasz “odtwarzanie” na 0 i nagrywanie na 100?

1 polubienie

w realteku, w ustawieniach mikrofonu/karty dźwiękowej

sprawdzalem, dalej brak jakiejkolwiek reakcji, wiem tylko że coś “dudni”