Witam, posiadam laptopa Lenovo Ideapad 100. Od wczoraj napęd DVD przestał działać. Nie otwiera się (przycisk wysuń w systemie też nie działa), nie czyta płyt. Jest może jakiś sposób żeby to naprawić bez oddawania do serwisu?
Cześć,
Możesz kupić płytę do czyszczenia napędów dvd PC/laptop ale jeśli są już takie problemy to lepiej kupić sprawny napęd .
Hej,
A napęd jest widoczny w systemie i w BIOS/UEFI?
Pozdrawiam,
Dimatheus
W systemie jest widoczne. Co do BIOSu - nie wiem jak to sprawdzić.
Pobierz burnaware free. Tam są opcje i wysunięcia tacki i inne.
Gdy oprogramowanie systemowe zostało uszkodzone przez jakis wadliwy klucz w rejestrze, albo zainstalowałeś winpatrol - to napęd nie będzie odpowiadał na klikanie. Żeby to sprawdzić, to używa się programu zewnętrznego. Darmowy isobuster - czyli po zainstalowaniu klika się w wersja podstawowa i jest!
Ja mam laptop acera dziewiąty rok, ale nawet z systemowych opcji nie korzystam, tylko mam do tego programy. Ostatnio nawet programy nie działały, miałem zagwozdkę, jak korzystać z napędu. Okazał się winowajcą winpatrol plus.
Litości, bierzesz patyczek do uszu, maczasz w alkoholu (piwo to nie alkohol)i czyścisz.
Jak nie zatrybi to kupujesz kieszeń na dysk i pakujesz 2-gi dysk w miejsce napędu bo płyt już nikt nie używa.
Obok przycisku wysuwania na kieszeni jest malusia dziurka, służy do awaryjnego otwierania napędu, musisz tam coś wcisnąć, spinacz albo cokolwiek cienkiego.
Wciskasz i szuflada powinna się otworzyć.
Jeżeli jakimś sposobem płyta ci wyskoczyła z uchwytu możesz mieć problem z otwarciem.
Hej,
Skoro w systemie napęd jest widoczny, to i w BIOS/UEFI będzie widoczny. Warto więc spróbować czyszczenia lasera w napędzie. Można też zamiast płyty zrobić to ręcznie - tak jak opisano tutaj: https://gadzetomania.pl/44708,jak-wyczyscic-zabrudzony-cd-rom
Pozdrawiam,
Dimatheus
Ta patyczkiem do uszu można wyczyścić alkohol izopropylowy (tego ci brakowało?).
Skąd podejrzenie że czegoś mi brakowało?
dzięki za wskazówki i za link! bardzo to doceniam! więc to jest problem ze sprzętem?
Najpierw spróbuj otworzyć awaryjnie, może po prostu coś się przyblokowało.
Otwierałem, wszystko się otwiera. Nawet włożyłem płytę, ale nic się nie dzieje.
Potem spróbuję z podanymi wyżej radami.
Hej,
Zdecydowanie!
Czyli albo układ lasera się scentrował, albo jest brudny. Jeśli wyczyszczenie nic nie da, może okazać się, że napęd będzie nadawał się tylko do wymiany na nowy.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Co ma brudny laser do wysuwania tacki? Bzdury i tyle. Sprawdz czy napęd jest widoczny w menadzerze urzadzen.
Jest widoczne.
Sprobuj odinstalowac naped ,restart lapka -zainstaluje od nowa .Jak to nic nie da to do podstawienia nowy naped.
Hej,
Zauważ, że na początku napęd się nie otwierał,
ale później udało się otworzyć,
co nie zmieniło problemu z brakiem odczytu płyt. I odnośnie tego pisałem.
Skoro jest widoczny w eksploratorze systemowym, to i w menadżerze urządzeń będzie widoczny.
Pozdrawiam,
Dimatheus
Ustaw w BIOS startowanie z napędu i zobacz czy uruchamia jakieś distro GNU/Linuksa - proponuję nagrać SystemRescueCD. Jak distro się uruchomi, to winowajcą jest Windows. Jak nie to masz 100% potwierdzenie, że napęd padł.
I tu proponowałbym rozwiązanie zaproponowane przez @daras28-82…