Witam, od naprawdę dłuższego czasu niestety odblokowanie portów nie działa. Specjalnie nawet zakupiłem publiczne IP czy jak to się nazywa. Odblokowanie głównie pod grę Arma 3 (server).
Model TP LINK TL-WR841N / TL-WR841ND (swiatłowód). Bardzo proszę o pomoc. Może to wina dostawcy? Próbowałem naprawdę wszystkiego.
Pokaż zakładkę WAN z panelu routera.
Najlepiej zamaż na screenie ostatni oktet adresu IP.
Chyba dobre zamazałem?
Niekoniecznie, chodziło tylko o zamazanie cyfr po ostatniej kropce w adresie.
Mimo to widać, że nie otrzymujesz publicznego adresu IP bezpośrednio na interfejsie WAN TP-LINKa.
Prawdopodobnie jest to adres otrzymywany z puli terminala światłowodowego (modemu), czyli tzw. podwójny NAT.
Jeżeli nie korzystasz z żadnych funkcji tego modemu, to poproś operatora o przełączenie urządzenia w tryb bridge, dzięki temu Twój router TP-LINK będzie otrzymywał bezpośrednio IP od dostawcy.
Jak tam odczytałem
Postaraj się lepiej
I to powinno zadziałać?
A ja nie odczytałem… Jaki jest początek adresu? 192?
tak
A gdzie jest wpięty ten kabelek WAN? Do jakiego urządzenia? Tj. na jednym końcu kabla jest jak rozumiem router tplink (kabelek WAN) - co jest na drugim końcu tego kabla WAN? Gdzie jest wpięty?
Do modemu.
I czemu to przekierowanie portów by miało działać? Na jakiej dokładnie zasadzie? Gdzie ono jest ustawione?
Tzn nie rozumiem
Gubię się, bo dokładnie nie rozpisałeś jakie masz urządzenia i kto jest dostawcą. Ze sztątkowych informacji od CIebie:
- przychodzi internet do domu, tam masz jakieś urządzenie,
- urządzenie to daje internet - wpinając np. laptopa wszystko dzała z marszu,
- Ty wpinasz tam dodatkowy router na którym przekierowujesz porty?
Znaczy moim dostawcą jest lokalny CityNet. Mam 1 Router , z niego idzie kabel do laptopa i jeszcze jeden mały modem (czarny) i idzie do niego światłowód. Kabel WAN jest podłączony z routerem i modemem. Jak coś mogę dać zdjęcie.
To nie rozumiem czemu to ma zadziałać.
Dla testu:
- wypnij ten dodatkowy router,
- wepnij się do “modemu”,
- na tym “modemie” przekieruj porty (podaj chociaż model, bo raczej wygląda to na router).
Żeby nie było już nieporozumień dam zdjęcie jak to wygląda.
EDIT1
te coś czarne to DASAN H645G
EDIT2
Sam tak naprawdę się już pogubiłem.
Jak rozumiem ten DASAN działa w trybie routera - więc przekierowanie portów na TPLINK nic nie da.
aha dziwne. Czyli dzwonić do nich o ten tryb Bridge? Czy jest jakaś inna opcja?
Albo niech przestawią DASANa w bridge albo trzeba w nim ustawić DMZ na adres IP TPLinka. Przy drugiej opcji należy zadbać aby adres IP TPLinka był cały czas taki sam (albo przez ustawienie go na stałe albo przez przypisanie go na stałe w serwerze DHCP DASANapo MACu) Masz w ogóle możliwość wejścia do konfiguracji DASANa?
Jaki Ci napisał @zaba44 poproś o tryb bridge - upewnij się jednak z nimi, czy dostaniesz adres z DHCP, czy musisz wpisać ręcznie na interfejsie WAN Tplinka.