Wczoraj zrobiłem kilka prób z instalacją na czystym systemie i niestety dalej klapa
Pojawił mi się lekko mały problem z MS Store. Panel Realtek nie chce się zainstalować ze sklepu. cały czas wyskakuje błąd. Panel Nahimic się instaluje, ale jak chcę zrobić to zgodnie z „ich polityką” to niestety, nie ma na tą chwilę takiej opcji.
Według polityki MSI całą procedurę musze wykonać ręcznie, ale niestety nawet po wykonaniu wszystkiego pojawia się kilka niewiadomych: Przy instalacji Intel SST musze ręcznie zainstalować wszystkie pliki inf. jak robię instalację na czystym systemie tzn.: instalacja bez internetu + sterowniki Audio bez internetu to dla wszystkich inf po wykonaniu zadania wyskakuje operacja zakończona sukcesem. W drugim przypadku gdy wykonam instalację z włączonym internetem i część sterowników zainstaluje się sama z Windows Update musze wykonać operację ręcznie - usuwanie, czyszczenie, odinstalowywanie etc… po tych zabiegach dla 2ch plików Intel SST nie wyskakuje: „operacja zakończona pomyślnie” - zupełnie nic się nie pokazuje.
Powracając do MS Store, MSI Center, MSI Help Desk, panel Nahimic, wszystko idzie jak po maśle. Niestety w przedostatnim kroku czyli instalacja ręczna Realtek Audio Control, jest błąd i nie można zainstalować panelu. Sprawdziłem szczegóły błędu i wynika z nich, że apka nie znalazła miejsca gdzie ma się zainstalować w sensie tak jak by nie widziała sterowników i nie wiedziała co ma ze sobą zrobić. Ma to pewien sens. Po wykonaniu wszystkich kroków ręcznych z instalacją ikona głośnika w zasobniku po prawej jest cały czas przekreślona. Dopiero jak WU wykona kroki i zainstaluje swoje sterowniki + app Realtek(ta co jest w MSstore, ale nie da się jej zainstalować) to pojawia się ikona głośnika i wszystko działa - ale jak z puszki
Czy BIOS w tym przypadku będzie miał znaczenie? Wiem, że odpowiada za wszystkie podzespoły, ale czy jest możliwa aż taka integracja pomiędzy kompilacja windowsa, a wersja biosu?
Sprawdziłem wczoraj stronę Nahimic, zastanawia mnie kiedy był update strony, bo nie znalazłem u nich na Nahimic 2+ ani Nahimic3 informacji, żeby sterowniki/apka wspierały Katana GF66, po prostu nie ma. Firma wspiera GF63, a później z tego co pamiętam ~GF75.
Ściągnąłem wczoraj W11 na pendrive, ale po sprawdzeniu strony Nahimic, grubo się zastanawiam czy jest sens instalacji, jeśli sterowniki nie wspierają tego modelu laptopa…