Nie działa pulpit [Ubuntu 10.04]


(Ernestinho) #1

Jak w temacie.

Dziś uruchomiłem linuxa i przestał działać pulpit i applety dodane do paska zadań.

Na pulpicie nie działa prawoklik pokazujący menu kontekstowe pulpitu.

Co jest nie tak ? Mam zainstalowane środowisko GNOME z dodatkową biblioteką gtk2.


(roobal) #2

Wyloguj się i w ekranie logowania GDM sprawdź jaką masz ustawioną sesję. Napisz jeszcze co to za dodatkowa biblioteka, może ona jest winna awarii. Jeśli masz dostęp do terminala to pokaż wynik polecenia ps -e i spróbuj uruchomić w terminalu nautilusa i panele, choć skoro piszesz, ze aplety zniknęły to wnioskuję, że panele są dostępne? Jeśli nie to uruchom je również poleceniem gnome-panel.

Pozdrawiam!


(Ernestinho) #3

Sesja domyślna jaka jest ustawiona to GNOME. Dodatkowa biblioteka to : gtk2 ( była potrzebna do kompozycji )

Wynik polecenia ps -e

PID TTY TIME CMD

    1 ? 00:00:00 init

    2 ? 00:00:00 kthreadd

    3 ? 00:00:00 migration/0

    4 ? 00:00:00 ksoftirqd/0

    5 ? 00:00:00 watchdog/0

    6 ? 00:00:00 events/0

    7 ? 00:00:00 cpuset

    8 ? 00:00:00 khelper

    9 ? 00:00:00 netns

   10 ? 00:00:00 async/mgr

   11 ? 00:00:00 pm

   12 ? 00:00:00 sync_supers

   13 ? 00:00:00 bdi-default

   14 ? 00:00:00 kintegrityd/0

   15 ? 00:00:00 kblockd/0

   16 ? 00:00:00 kacpid

   17 ? 00:00:00 kacpi_notify

   18 ? 00:00:00 kacpi_hotplug

   19 ? 00:00:00 ata/0

   20 ? 00:00:00 ata_aux

   21 ? 00:00:00 ksuspend_usbd

   22 ? 00:00:00 khubd

   23 ? 00:00:00 kseriod

   24 ? 00:00:00 kmmcd

   27 ? 00:00:00 khungtaskd

   28 ? 00:00:00 kswapd0

   29 ? 00:00:00 ksmd

   30 ? 00:00:00 aio/0

   31 ? 00:00:00 ecryptfs-kthrea

   32 ? 00:00:00 crypto/0

   36 ? 00:00:00 kstriped

   37 ? 00:00:00 kmpathd/0

   38 ? 00:00:00 kmpath_handlerd

   39 ? 00:00:00 ksnapd

   40 ? 00:00:00 kondemand/0

   41 ? 00:00:00 kconservative/0

  214 ? 00:00:00 scsi_eh_0

  215 ? 00:00:00 scsi_eh_1

  234 ? 00:00:00 scsi_eh_3

  235 ? 00:00:00 scsi_eh_4

  236 ? 00:00:00 scsi_eh_5

  237 ? 00:00:00 scsi_eh_6

  253 ? 00:00:00 usbhid_resumer

  255 ? 00:00:00 jbd2/sda3-8

  256 ? 00:00:00 ext4-dio-unwrit

  271 ? 00:00:00 flush-1:0

  272 ? 00:00:00 flush-1:1

  273 ? 00:00:00 flush-1:2

  274 ? 00:00:00 flush-1:3

  275 ? 00:00:00 flush-1:4

  276 ? 00:00:00 flush-1:5

  277 ? 00:00:00 flush-1:6

  278 ? 00:00:00 flush-1:7

  279 ? 00:00:00 flush-1:8

  280 ? 00:00:00 flush-1:9

  281 ? 00:00:00 flush-1:10

  282 ? 00:00:00 flush-1:11

  283 ? 00:00:00 flush-1:12

  284 ? 00:00:00 flush-1:13

  285 ? 00:00:00 flush-1:14

  286 ? 00:00:00 flush-1:15

  287 ? 00:00:00 flush-8:0

  288 ? 00:00:00 flush-8:16

  317 ? 00:00:00 upstart-udev-br

  320 ? 00:00:00 udevd

  607 ? 00:00:00 kgameportd

  661 ? 00:00:00 rsyslogd

  758 ? 00:00:00 dbus-daemon

  773 ? 00:00:00 avahi-daemon

  776 ? 00:00:00 avahi-daemon

  797 ? 00:00:00 NetworkManager

  802 ? 00:00:00 gdm-binary

  807 ? 00:00:00 modem-manager

  811 tty4 00:00:00 getty

  820 tty5 00:00:00 getty

  832 tty2 00:00:00 getty

  835 tty3 00:00:00 getty

  839 ? 00:00:00 console-kit-dae

  841 tty6 00:00:00 getty

  843 ? 00:00:00 acpid

  853 ? 00:00:00 anacron

  856 ? 00:00:00 cron

  857 ? 00:00:00 atd

  927 ? 00:00:00 wpa_supplicant

  934 ? 00:00:00 dhclient

  950 ? 00:00:00 gdm-simple-slav

  986 ? 00:00:00 cupsd

 1108 tty7 00:00:25 Xorg

 1109 tty1 00:00:00 getty

 1159 ? 00:00:00 gdm-session-wor

 1168 ? 00:00:00 gnome-session

 1202 ? 00:00:00 ssh-agent

 1205 ? 00:00:00 dbus-launch

 1206 ? 00:00:00 dbus-daemon

 1209 ? 00:00:00 gconfd-2

 1215 ? 00:00:00 gnome-keyring-d

 1218 ? 00:00:00 gnome-settings-

 1220 ? 00:00:00 gvfsd

 1225 ? 00:00:00 gvfs-fuse-daemo

 1229 ? 00:00:04 compiz

 1234 ? 00:00:00 pulseaudio

 1236 ? 00:00:00 rtkit-daemon

 1240 ? 00:00:00 polkitd

 1247 ? 00:00:03 docky

 1250 ? 00:00:00 nm-applet

 1252 ? 00:00:00 polkit-gnome-au

 1254 ? 00:00:00 gnome-power-man

 1257 ? 00:00:00 gnome-panel

 1259 ? 00:00:00 nautilus

 1261 ? 00:00:00 bluetooth-apple

 1265 ? 00:00:00 scsi_eh_7

 1271 ? 00:00:00 usb-storage

 1275 ? 00:00:00 upowerd

 1318 ? 00:00:00 gconf-helper

 1328 ? 00:00:00 hald

 1329 ? 00:00:00 hald-runner

 1352 ? 00:00:00 hald-addon-inpu

 1373 ? 00:00:00 hald-addon-acpi

 1379 ? 00:00:00 gvfs-gdu-volume

 1382 ? 00:00:00 udisks-daemon

 1383 ? 00:00:00 udisks-daemon

 1384 ? 00:00:00 sh

 1385 ? 00:00:00 gtk-window-deco

 1388 ? 00:00:00 gnome-screensav

 1393 ? 00:00:00 udevd

 1394 ? 00:00:00 udevd

 1407 ? 00:00:00 hald-addon-stor

 1416 ? 00:00:00 gdu-notificatio

 1419 ? 00:00:00 gvfs-afc-volume

 1422 ? 00:00:00 gvfs-gphoto2-vo

 1425 ? 00:00:00 gvfsd-burn

 1427 ? 00:00:00 bonobo-activati

 1440 ? 00:00:00 indicator-apple

 1441 ? 00:00:00 GlobalMenu.Pane

 1442 ? 00:00:00 clock-applet

 1443 ? 00:00:00 indicator-apple

 1444 ? 00:00:00 notification-ar

 1446 ? 00:00:00 python

 1447 ? 00:00:00 evolution-alarm

 1455 ? 00:00:00 gvfsd-metadata

 1457 ? 00:00:00 indicator-appli

 1459 ? 00:00:00 indicator-messa

 1462 ? 00:00:00 indicator-sound

 1468 ? 00:00:00 indicator-me-se

 1470 ? 00:00:00 indicator-sessi

 1472 ? 00:00:00 firefox

 1477 ? 00:00:00 run-mozilla.sh

 1481 ? 00:00:18 firefox-bin

 1499 ? 00:00:00 update-notifier

 1505 ? 00:00:00 system-service-

 1511 ? 00:00:00 aptd

 1565 ? 00:00:00 gnome-terminal

 1566 ? 00:00:00 gnome-pty-helpe

 1567 pts/0 00:00:00 bash

 1584 pts/0 00:00:00 ps

(roobal) #4

Gnome działa, Nautilus działa, może ta biblioteka coś namieszała. Sprawdź w Gconf czy Nautilus ma włączoną opcję włączania pulpit. Niedawno miałem podobną sytuację po przypadkowej instalacji Netbook Launcher, instalowałeś coś podobnego?

Pozdrawiam!


(Ernestinho) #5

Nie instalowałem niczego podobnego. Ten problem wyszedł znienacka. Ot włączyłem Linuxa i nagle przestał pulpit działać. Dodam że po instalacji tego gtk2 nie miałem żadnych problemów z systemem.


(roobal) #6

Sprawdzałeś w Gconf-editor ustawienia Nautilusa?

Pozdrawiam!