Windows 10. Lenovo Ideapad 520. Karta graficzna Intel UHD Graphics 620 + nVidia MX150. Po jakimś czasie nie działa mi regulacja jasnością. Pomaga instalacja sterownika Intel UHD Graphics 620 ale przecież nie chcę tego robić co kilka dni. Nie wiem kiedy tak się dzieje, czy po wybudzeniu laptopa czy po wyjściu z gry. Jasność ustawia się wtedy na 100% i nie mogę jej obniżyć ani przyciskiem ani w ustawieniach. Pomaga jedynie reinstal sterownika. Proszę o pomoc, problem nawraca.
Witaj @Marcin_xD
Czy zwróciłeś uwagę kiedy to się stało?
Po jakiejś ważnej aktualizacji Windows?
Znalazłem trzy różne sposoby rozwiązania problemu:
- Aktualizacja BIOS
- Przytrzymanie przycisku Power na 20 sekund Lenovo Forum
- Nie można zmienić jasności po aktualizacji systemu Windows 10
A też tak miałem
Zainstaluj Intel Graphics Driver 24.20.100.6286
Pamiętaj - NIE INSTALUJ 25.20 !!!
W Lenovo, akurat mam 330, maksymalne podświetlenie ekranu bywa też spowodowane niewgraniem power managera (czy jak on się nazywa:P).
U mnie był taki objaw jak nie działała dedykowana karta graficzna.
@iJuliusz
Nie zwróciłem uwagi ale wydaje mi się, że kiedyś stało się tak po wyjściu z gry a dzisiaj prawdopodobnie po wybudzeniu laptopa ale nie jestem pewien w 100% (często go usypiam, nie wyłączam).
Aktualizacje są co chwila, szczerze mówiąc mam ich dość. Nawet nie wiem kiedy komputer się aktualizuje bo sam to robi.
- BIOS był aktualizowany jakiś czas temu 2-3 miesiące temu jeżeli dobrze pamiętam z aplikacji Lenovo.
- To raczej nic nie da ale spróbuję następnym razem. Próbowałem restartować komputer normalnym sposobem i nie pomogło.
- Instalacja sterowników - to pomaga ale przecież tak nie powinno być.
@anon53970806
Instalowałem pewnie najnowszą wersję. Następnym razem jak tak się stanie zainstaluję tą wersję co radzisz.
@anon7248146
Posiadam chyba ten program, od nowości nic fabrycznego nie odinstalowywałem.
@panicagaming
U mnie raczej ta karta działa ale muszę wymusić jej uruchomienie bo tak to wszystko uruchamia się na Intelu.
Podsumowując, po kolejnym wgraniu sterowników Intela regulacja działa. Dzięki za porady, zajrzę tutaj jak znowu się zepsuje jednakże nadal problem jest nierozwiązany bo w przyszłości na 99% znów się tak stanie.