Nie działa wstrzymanie systemu - Xubuntu 12.10


(Piotryb) #1

Witam

Ostatnio pojawił się u mnie problem ze wstrzymaniem, świeżo po instalacji systemu wszystko działało prawidłowo, ale ostatnio przestało. Gdy wciskam "wstrzymaj" komputer przechodzi na wstrzymanie, ale od razu się wybudza i wyłącza się wentylator procesora, przez co muszę restartować żeby się nie przegrzał.

Komputer to ASUS 1201N, Xubuntu 12.10, kernel 3.7.9

Bardzo proszę o pomoc.


(Teofilp) #2

A jaka wersję xubuntu instalowałeś ? Pytam ponieważ to może być problem kernela nie przystosowanego do twojego biosu ,którego po prostu zaktualizowałeś .Możesz to sprawdzić włączając ten pendrive lub cd z którego instalowałeś system i sprawdzić czy występuje to samo zjawisko co teraz .Czasami wystarczy aktualizacja biosu i powinno pomóc .NIe polecam jednak jeżeli wasz wersje 321 , ponieważ mogą wystąpić inne problemy . Polecam przyczytać ten artykułhttp://1201n.podrozomania.info/2010/03/wstrzymanie-systemu-wlaczanie-i-wylaczanie-wifi-bluetooth-i-touchpada-jednak-sie-da/


(Piotryb) #3

Wersja systemu to desktop-i386. Gdy odpalam z LiveCD wstrzymanie działa prawidłowo.

Problem pojawił się już na kernelu 3.5, dopiero później zainstalowałem 3.7.9. Zresztą podobny problem miałem już jakiś czas temu na Ubuntu 12.04, po instalacji działało wstrzymanie, a po kilku miesiącach nagle przestało.

Czy może to być spowodowane problemami ze swap? Przy każdym uruchomieniu komputera wyświetla mi komunikat: “The disk drive for /dev/mapper/cryptswap1 is not ready yet or not present”


(Teofilp) #4

Może , tylko co jest nie tak ? Za mała ? Podaj mi jakieś informacje.


(Piotryb) #5

GParted pokazuje informację, że nieznany system plików, formatowałem partycję swap wg tego poradnika: http://punygeek.blogspot.com/2012/10/ub … e-for.html

jednak po restarcie problem się powtarza.


(Teofilp) #6

jak duża masz tą partycje i jaki ram w komputerze ?

zobacz wykorzystanie tej pamięci w monitorze systemowym .czyli w programie monitor systemu .


(Piotryb) #7

RAM - 2GB, swap - 1.86GB

W monitorze systemu: Przestrzeń wymiany niedostępna.

Być może popełniłem błąd przy instalacji systemu podczas partycjonowania, bo partycję swap wpisałem jako 2000 MB, zamiast 2048 MB i jest mniejsza od ramu. Czy muszę zwiększyć tą partycję?


(FadeMind) #8

:arrow: Klik

ASUS ma problemy z usypianiem w Ubuntu.


(Teofilp) #9

Jeżeli nie masz tej partycji to znaczy że jest coś z nią nie tak .Problemy jak poprzedni użytkownik stwierdził ten laptop ma, ale jeżeli dziąłał tobie na początku to teraz nie powinno być problemu .Ja bym przeinstalował partycję z systemem i troszkę zwiększył swap .Chyba że do jednego worka wrzuciłeś system i home.


(Piotryb) #10

Nie, system i home mam na osobnych partycjach. Spróbuję najpierw podzielić bez utraty danych, jak się nie uda zrobię formata.


(Teofilp) #11

jeżeli home nie ruszysz to będzie wszytsko dobrze : ) zaznacz tylko do formatowana systemową partycję.


(Piotryb) #12

Sformatowałem, i wszystko działa. Mam nadzieję że nie popsuje się tak jak ostatnio.

Dzięki za pomoc :wink: