Nie działają mi polskie znaki na klawiaturze


(Doma1210) #1

Dzisiaj zainstalowalam windowsa xp. Od tego czasu klawiatura zle dziala. Chociaz, ze w menedzerze urzadzen jest napisane: dziala poprawnie.

normalnie wychodza mi tylko litery bez ogonkow. z wyjatkiem: jak klikam Y to wchodzi mi Z, a jak klikam Z to wchodzi mi Y.

Ale to nie wszystko. Nie moge robic polskich znakow. wyskakuja mi za to dziwne znaczki.

Klikam:

prawz alt + Q - wychodzi \

pr alt + W - ¦

pr alt + U - €

pr alt+ kwadratowy nawias otwarty - ÷

pr alt + kwadratowy nawias zamkniety - ×

pr alt + S - đ

pr alt + D - Đ

pr alt + srednik - $

itp.

Klikam:

shift + srednik - Ł

shift + cudyzslow - ę

klikam sam cudyzslow - ą

HELP ME! !!


(aju) #2

Zmień język na polski programisty i po kłopocie ;]


(system) #3

niezbytsieznam , klawiatura przełącza ci się z języka Polski Programisty na Polski 214 lub Polski Maszynistki (214 w XP, Maszynistki w starszych systemach bodajże).

Języki klawiatury przełączasz skrótami klawiszowymi. Rada jest prosta: w Panelu Sterowania odinstaluj WSZYSTKIE języki oprócz Polski Programisty. Nie są one potrzebne, a nie będą się przypadkowo włączać. :slight_smile:


(squeet) #4

Proszę zmienić temat na konkretny, mówiący o problemie.


(aju) #5

Nie trzeba odinstalować - wystarczy wyłączyć durny skrót:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=85939&


(Doma1210) #6

Dzięki wielkie:).

Już wszystko w porządku. Mogę pisać na wszystkie strony ą, ę, ć, ż, ń, ź, ó tak jak dawniej:D.

Jeszcze raz dziękuję!


(Jullitq) #7

JA tez mam problem nie dziala tak jak powinno zamiast p jest *, o=6, i=5, u=4, m=0 musze na ekranowej pisac


(Szymon606) #8

próbuj to samo

-- Dodane 20.06.2009 (So) 17:40 --

na innym języku jest to samo??

-- Dodane 20.06.2009 (So) 17:44 --

można też pobrać języki!!


(Jullitq) #9

na 5nnych 1ezy2ach 1est t6 sa06 czyli na innych jezykachj est to samo


(Maria782) #10

Ja też mam problem z jedną literką, nie mogę napisać "u" zamknięte w żaden sposob - jest to męczące.Jeśli jesteście w tym temacie,to przy okazji pytam co z tym zrobić??? :slight_smile:


(greh) #11

ctrl+shi(f)t lub

alt+shi(f)t :wink: Próbuj :wink:


(Piotrrj) #12

Morris sądzę że masz laptopa i to z "krótką" klawiaturą bez oddzielnego bloku numerycznego,

wyłącz "emulację numpada", jest od tego jakiś skrót na klawiaturze (najczęściej klawisz funkcyjny + jakiś inny klawisz, w każdym laptopie jest inaczej)

Pozdrawiam


(Maria782) #13

Dzięki greh jesteś genialny,pół roku pytałam i nikt nie wiedział.A więc u mnie działa to tak -{ prawy alt+shift+ o} = ÓÓóó.Nareszcie bo nie wszędzie słownikiem można poprawić w PhotoScape pisałam z błędami.Teraz jest super jeszcze raz dzięki :lol:


(Xmarcinek24) #14

Shift+Ctrl


(ciupi.lja) #15

Ja mam za to inny problem. Bez problemu wchodza mi wszystkie polskie znaki oprócz a z ogonkiem. Może ktoś wie czym to może być spowodowane? Jakiś problem hardware czy software?? Z góry dziękuję za wszelka pomoc :slight_smile: