witam, posiadam płyte główną P5G41T-MSI (procesor intel E6700 ), zainstalowana pamięć do kingston 2 x 2gb. ddr3 pc3-10700. Po włożeniu do wolnego slotu pamięci samsung 2gb 2rx8 pc3 10600u , komp nie odpala. podmieniłem pamięci z kingstonem aktualnym i wszystkie są ok. Czy w biosie są jakies ustawienia bo nie mogę znaleźć nic z ustawień Ram–u. Czy sloty moga być uszkodzone czy tylko wyłączone ?
Nie rozumię cię Ta płyta na 2 sloty a ty gdzie tą pamięć włożyłeś. Ile i jakich pamięci masz? 2 czy 3
Na początek włóż 1kość pamięci i zobacz czy odpali-te pamięci są nowe czy używane?.Może kupiłeś te pamięci i one mają 1333 Mhz gdy normalnie są 1066/800 Non-ECC .1333 Mhz by działały trzeba przełączyć w biosie na O.C(over clock).
Namieszałem, są 4 sloty na płycie.Mam dwie pamięci kingston po 2gb i jedną samsung 2 gb z drugiego działącego kompa wyciągnąłem. W 1 i 3 jest pamięć kingston już wspomniana. Komp normalnie odpala. Do 2 lub 4 dokładam pamięć samsunga jedną kość i komp nie odpala. Więc wyciągam kingstona ze slotu 1 wkładam samsunga(na podmianę) i odpala normalnie. Czyli samsung działa z kingstonem. Ale jeżeli włożę do slotu 2 lub 4 którą kolwiek to komp nie odpala.
Ja nigdzie nie znalazłem płyty P5G41T z 4 slotami, Zobacz na necie. Może to inny model?
przepisałem model z cpu - z. Everest nie pokazuje modelu.Everest ultimate nie działa mi. Poszukam jakiś oznaczeń na płycie.
Płyta główna dokładnie to: ASUS p5g41t-m si
Źle wkładasz kości, masz instrukcję.
https://www.asus.com/supportonly/P5G41T-M%20SI/HelpDesk_Manual/
Nie mogę znaleźc tego.
w slocie a1 jest kingston 2 gb oraz b1 jest kingston 2 gb. Po włożeniu do slotu a2 dodatkowej pamięci samsung 2 gb komputer nie odpala. Więc robię test. Ze slotu A1 wyciągam kingston 2 gb i wkładam samsunga 2 gb, natomiast kingston 2 gb w slocie b1 pozostaje. Komp odpala normalnie (ma 4gb ram). Jeżeli włożę którąkolwiek pamięć do slotu a2 lub b2 komp nie odpala. Wydaje się że sloty a2 i b2 są uszkodzone, tylko nie mam potwierdzenia.