Nie działają sterowniki dzwięku (realtek hd audio)


(Azbwcx) #1

Witam! Ostatnio zmieniałem kompa, więc miałem wgrany system wraz ze wszystkimi sterownikami, i wszystko świetnie działało. No niestety nałapałem pare wirów, i żaden antywir nie pomagał, więc po prostu zrobiłem formata. Zainstalowałem wszystkie sterowniki do płyty głównej z oryginalnej płytki, ale w ogóle nie działa mi dzwięk. Jest wprawdzie folder w program files, ale jak klikam dwukrotnie na włączenie tego, to nic się nie dzieje. Komputer także żadnych sterowników nie wykrywa. Pobrałem już chybe z 5 różnych wersji realteka hd audio, ale dalej mam ten sam problem. Aha w winampie mam taki błąd jak próbuje coś odtworzyć "niepawidłowy sterownik directsound. Zainstaluj odpowiednie sterowniki lub wybierz inne urządzenie w konfiguracji. Kod błędu 88780078". Jak by ktoś wiedział o co chodzi to będe wdzięczny za szybką odpowiedź.....

PS. Moja płyta główna to ASRock ALIVEXFIRE-ESATA2 .


(adam749) #2

Wejdź w panel sterowania > dźwięk, mowa i urządzenia audio > dźwięk i urządzenia audio > audio > ustaw tam swoją kartę dźwiękową > ok potem zresetuj kompa.


(Azbwcx) #3

Niestety nic nie mogę tam zrobić. Wszystko jest "zamazane" i nie mogę na nic kliknąć. Aha i wszędzie pisze "brak urządzeń do odtwarzania/nagrywania/do odtwarzania typu MIDI".


(XMan) #4

Typowy problem ze sterownikami do karty dżwiękowej :

viewtopic.php?f=19&t=230120

Z tego co widzę to masz kartę dżwiękową Realtek ALC888 :

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?M ... IRE-ESATA2

Nie piszesz jaki masz system - zwróć uwagę na jaki pobierasz sterowniki.

Proponuję najpierw zainstalować UAA - Microsoft Universal Audio Architecture 29.9 Mb :

http://www.gigabyte.pl/download/mb/driver/74/

Po rozpakowaniu pliku MSHDQFE -> Win2K_XP wyszukaj ASetup - kliknij dwa razy, poczekaj chwilkę i zrestartuj komputer.

Przed instalacją każdych sterowników powinny być na pierwszym miejscu zainstalowane sterowniki do chipsetu płyty głównej - Chipset zwłaszcza po formacie. :slight_smile:

Sprawdż - nie będzie dżwięku to zainstaluj sterowniki Realtek R2.03.

Przeczytaj dokładnie ten temat oraz inne podane tematy :

viewtopic.php?f=2&t=301073

+ temat : viewtopic.php?f=19&t=306625


(Azbwcx) #5

Dzięki za pomoc XMan ale niestety nie pomogło. Najpierw zainstalowałem sterowniki realtek hd 1.66 które były pod moją płyte główną, ale nic to nie dało. Następnie zainstalowałem te motherboard. Wyszukałem plik ASetup dla mojego systemu, ale to też nic nie dało, bo pojawiła się klopsydra, a następnie komp uruchomił się ponownie. Jestem już normalnie zmęczony tym gównem. Męcze się z tym od wczoraj i dalej nie mam pojęcia co zrobić. Szczególnie że przez to że nie działa mi dzwięk, nie chcą mi się też włączyć żadne gry. Prosze o następne rady....


(greh) #6

Skoro to nie zadziałało, możliwe, że masz wyłączona kartę dźwiękową w BIOS-ie? Sprawdź to jeśli możesz.


(Azbwcx) #7

Chętnie bym sprawdził, tylko jak :stuck_out_tongue:


(adam749) #8

W integrated peripherals zobacz.

Jak wejść do biosa: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bios


(XMan) #9

,,nie chcą mi się też włączyć żadne gry". :o

To jest b. dziwne i zastanawiające ??

/ wygląda na brak sterowników do chipsetu płyty głównej, nieprawidłowym zainstalowaniu DirectX - może być jeszcze problem ze sterownikami do karty graficznej ale o tym nie piszesz /.

  1. nie podałeś w dalszym ciągu jaki masz system - jeżeli XP to jaki SP tzn. SP1, SP2 czy SP3.

  2. instalowałeś sterowniki Realtek R2.03 ??

  3. jeżeli masz XP-ka to zainstalowałeś ponownie DirectX 9.0c :

viewtopic.php?f=7&t=213229

??

  1. Włóż płytkę ze sterownikami do napędu CD.

Sprawdż czy w Start -> Panel sterowania -> System -> Menedżer urządzeń nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania.

Jeżeli są to PPM / prawym przyciskiem myszki / w tym miejscu - Aktualizuj sterownik...

  1. Wyłącz w Menedżerze urządzeń kartę dżwiękową - zrestartuj komputer i włącz ją ponownie.

6.Sprawdż w Start -> Panel sterowania -> Dżwięki i urządzenia audio - Audio oraz Głos czy masz wybraną kartę dżwiękową.

  1. Zainstaluj NET Framework min. 2.0 :

viewtopic.php?f=2&t=303162&hilit=+NET+Framework

  1. Używałeś do czyszczenia po deinstalacji poprzednich sterowników chociaż CCleanera??

(Azbwcx) #10

Ojj chłopie masz u mnie piwo ;] Nareszcie wszystko pięknie działa(i dzwięk i gry). Ale mam jeszcze jedno pytanie. Na tej płycie mam dwie wersje sterowników. Zainstalowałem te starsze, i wszystko działa, ale te nowsze też są na moją płyte główną, więc mam pytanie. Mogę je teraz po prostu zainstalować, bez wcześniejszej reinstalacji tych starszych? Nie chce se znowu wszystkiego schrzanić, a reinstalować też mi sie nie chce^^ Jeszcze raz thx ziomek ;]


(XMan) #11

Jeżeli jest wszystko OK to nic nie rób.

Najnowsze sterowniki nie zawsze są najlepsze.

Na przyszłość - każde sterowniki najpierw trzeba odinstalować, przeczyścić dokładnie komputer i dopiero instaluje się nowe.

Powodzenia. :slight_smile:

XMan.


(Azbwcx) #12

Sory że odświerzam, ale mam jeszcze mały problem, a nie widze powodu by robić nowy temat. Dzwięk niby działa, ale jak otwieram ustawienia realteka, to jest tam taki przycisk EQ. Przed formatem, jak to włączałem to dzwięk był mocny, basy tak waliły że aż uszy bolały(:P) Teraz jak się wsłuchałem, to wszystko takie jakieś słabe sie wydaje, więc po włączeniu jakiejś piosenki, włączałem i wyłączałem te EQ, ale nie ma róźnicy ;] Wie ktoś może czego może to być wina. Aha i jak wbijam na program files/realtek i chce uruchomić RTLCPL to wyskakuje błąd "EQ initial fail!!!". Będe wdzięczny za szybką odp.....


(XMan) #13

Ja mam tak ustawione :

64a493b6f7fbe44bm.jpg664f2fb3604ea38fm.jpg

Co do drugiego pytania to nie wiem o co chodzi.

Instaluję sterowniki - zaznaczam v Wyłącz wykrywanie gniazda panela przedniego :

viewtopic.php?f=19t=306625

podbijam lekko basy j/w i więcej nic nie mieszam.


(Bcechowska) #14

Witam!

Mam podobny problem, otoz w ogole nie mam dzwieku w komputerze... Sciagalam juz mase sterownikow ale zaden nie pasuje :frowning: Jestescie moja ostatnia deska ratunku, prosze o pomoc :slight_smile: oto moje dane techniczne:

Nazwa płyty głównej Hewlett-Packard HP Compaq nc8000 (DU448EA#ABH)

dzwiek:Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97 Audio Controller [b-1] PCI

B-1] PCI

system winxp professional z dodatkiem sp2

mam zolty wykrzyknik przy kontrolerze multimediow audio i znak zapytania z wykrzyknikiem przy kontrolerze wideo, modemie pci i podstawowych urzadzeniach systemowych... :? czekam na jakakolwiek pomoc, pozdrawiam :slight_smile:


(XMan) #15

@beata98.

Sterowniki :

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/Te ... EnvOID=228

Do dżwięku :

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/Te ... ob-32399-1

P/w ,, Włóż płytkę ze sterownikami do napędu CD.

/ możesz spróbować bez płytki /.

Sprawdż czy w Start -> Panel sterowania -> System -> Menedżer urządzeń nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania.

Jeżeli są to PPM / prawym przyciskiem myszki / w tym miejscu - Aktualizuj sterownik...

Wyłącz w Menedżerze urządzeń kartę dżwiękową - zrestartuj komputer i włącz ją ponownie.

Sprawdż w Start -> Panel sterowania -> Dżwięki i urządzenia audio - Audio oraz Głos czy masz wybraną kartę dżwiękową"...

Inne sterowniki które możesz sprawdzić :

http://www.soundcard-drivers.com/drivers/125/125118.htm

http://downloadcenter.intel.com/Detail_ ... l〈=eng

Zawsze poprzednie sterowniki musisz najpierw odinstalować i przeczyścić komputer np. CCleanerem :

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& ... r+2.07.575

U góry po lewej ,,Cleaner" na dole Analiza - Uruchom Cleaner

póżniej ,,Rejestr" Skanuj by znależć problemy - Napraw zaznaczone problemy.

Po instalacji sterowników koniecznie musisz zainstalować DirectX 9.0c

viewtopic.php?f=7&t=213229


(Bcechowska) #16

Bardzo dziękuję za pomoc :slight_smile: Zniknął jeden wykrzyknik z modemu pci, mam jeszcze problem z urządzeniami audio i głosem, wszystkie okienka wyboru są tam nieaktywne w związku z czym nie mogę uruchomić karty dźwiękowej.... ;( spróbuję coś jeszcze wykombinować, jak się nie uda to znów będę prosić o pomoc :slight_smile: Jeszcze raz wielkie dzięki XMan :slight_smile:


(XMan) #17

Robiłaś to :

Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń - wyłącz kartę dżwiękową, zrestartuj komputer i włącz ją ponownie.

Kontrolery dżwięku, wideo i gier -> Karta dżwiękowa / nazwa / - PPM / prawym przyciskiem myszki / - Wyłącz po restarcie Włącz.

??

Może nie masz zainstalowanych sterowników do chipsetu płyty głównej - Chipset??


(Bcechowska) #18

Chyba nie mam sterowników do chipsetu... Problem w tym, że nie mam też żadnych płyt do komputera, bo jest używany a w menedżerze urządzeń nie mogę znaleźć nawet karty dżwiękowej (nie ma jej na liście)...


(Colinny) #19

XMan jestes wielki ;D Dzieki tobie dziala mi audio :wink: Oby wiecej takich Ludzi jak ty :slight_smile:


(XMan) #20

colinny

  • jestem tylko człowiekiem.

Staram się pomagać za krew którą otrzymałem 16-cie lat temu.

/wiele litrów/.

Nie chcę być wielki a niektórzy piszą że jestem Bogiem.

Ja już jestem stary, schorowany i nikt nie chce mojej krwi oraz organów.

Czy nie możesz oddać krwi lub w dowodzie napisać że w razie śmierci upoważniasz pobranie organów ?