Nie działająca karta dźwiekowa


(Przemo6) #1

Witam ,

nie dawno zrobiłem format komputera zainstalowałem windowsa xp sp2 i mam problem z kartą dźwiękową .Instalowałem już kilka rodzai realteków i nic głosu nie ma. W menadzer urządzeń nic nie jest z wykrzyknikiem ,w panelu sterowania nie mogę nic zrobić bo jest "zablokowane" nie wiem od czego to jest .

Proszę o pomoc :slight_smile:


#2

zielarz21, przypomnij sobie co to są znaki interpunkcyjne, a następnie popraw co trzeba. Zignorowanie prośby będzie skutkowało przeniesieniem tematu do kosza.

 

Co do problemu:

po pierwsze - aktualizacja systemu do SP3

po drugie - nie masz instalować “kilka rodzai realteków”, tylko jedne, takie które są przeznaczone do Twojej karty dźwiękowej (o ile w ogóle masz kartę tej firmy).


(Przemo6) #3

no właśnie jak zainstalowałem jednego to nie działał to go usunąłem i zainstalowałem innego . 


#4

Zapytam inaczej - jaką dokładnie masz kartę dźwiękową.


(Przemo6) #5

Nie wiem wchodzę w menadżer urządzeń i mi nie wykrywa 

ale zawsze instalowałem realteka tylko że instalowałem innego windowsa 


(adamk1985) #6

Skoro nie radzisz sobie na windowsie to przesiądź się na Linuxa - chociażby UBUNTU jest prostsze w konfiguracji po czystej instalce…

 

P.S. instalacja niewłasciwych sterowników może się skończyć uszkodzeniem kompa…  

 

_____________________________________________________________________________

 

Daj screena z menadżera, jeśli karta jest zintegrowana to podaj konkretnie model płyty głównej…


#7

To dlaczego nie zainstalujesz tego którego miałeś wcześniej? Domyślam się że był on kupiony z komputerem.


(Przemo6) #8

Właśnie nie płyta była pożyczona ( inna od tej co miałem teraz ) a sterownik ściągnięty z internetu a teraz nie działa.Nie wiem czemu ? 


#9

Zrobiłeś to? Jeżeli nie, to najpierw to zrób i dopiero wtedy napisz kolejnego posta jak nie będzie działać (a może nie działać, skoro tak już ze sterownikami namieszałeś).


(Danielczuk Wojciech) #10

Jak nie pomoże to zdejmij bok obudowy i podyktuj model płyty głównej, chyba że to laptop (bo też nie napisałeś) to model lapka.


(Przemo6) #11

Zaktualizowałem system do SP3 i nic 

Jutro zrobię formata na nowo ’


(pantera272) #12

A sprawdzałeś w Biosie czy nie masz coś przestawione? Czasami problem występuje poprzez wyłączenie urządzenie bądź wybranie innej opcji. np. Hd Audio zamiast ac’97