Witam. Jak w temacie, nie mogę otworzyć żadnego filmu. Po włączeniu filmu system dostaję ogromnego zwieszenia i nie da się tego inaczej odblokować jak tylko twardym resetem. YouTube i innne flashowe strony działają. Testowałem kilka odtwarzaczy filmowych (SubEdit, WMP, BestPlayer) lecz żaden nie dał rady. Mam wgrane kodeki K-lite wersję Full.
Oto moja konfiguracja sprzętowa:
Typ procesora : Mobile Intel Pentium 4, 1600 MHz (12 x 133)
Nazwa płyty głównej : ASRock P4i65GV (3 PCI, 1 AMR, 2 DDR DIMM, Audio, Video, LAN)
Mikroukład płyty głównej : Intel Morgan Hill i865GV
Zdaje mi się że K-Lite zawiera FDDShow i nie potrzeba robić takiej czynności jak polecasz. BestPlayer’a sprawdzałem i to samo.
Edit :
Ostatnio wymieniłem procesor na ten podany wyżej i mam podejrzenie że to właśnie on jest przyczyną problemu. Zauważyłem również że mnożnik jest zablokowany i ma wartość minimalną (12x). Tak naprawdę zakupiony przeze mnie procesor miał mieć moc 3,06 GHz.
Gdy uruchomię film bez kodeków SubEdit nadaje sam dźwięk.
Reinstalacja sterowników nic nie dała. Problem powrócił.
Ten twój procesor to faktycznie jakiś dziwny,pomijając fakt że to wersja mobilna,ale był taki procek na Socket 478.A taki ma właśnie twoja płyta,jednak mnożnik powinien mieć 16x.
Niekoniecznie,ale skoro jak sam twierdzisz kupiłeś Pentium 4 3.06GHz a masz Mobile Pentium 4 1.6GHz przydałoby się ten problem rozwiązać.
Co do filmów to mogę ci tylko polecić wywalić wszystkie pakiety jakie masz, jakie by one dobre nie były.Wyczyścić rejestr np.CCleaner’em.
Zainstalować ffdshow,moim zdaniem najlepszy pakiet.Do tego,ale tylko jeśli potrzebujesz,VLC do filmów w formacie flv i rvmb oraz Media Player Classic Homecinema do filmów w formacie MKV.