Nie działające klawisze funkcyjne - ASUS X73SV


(Sebocis) #1

Witam serdecznie.

Posiadam ASUS'a X73sv z WIN 8 64bit, na którym działają tylko niektóre klawisze funkcyjne.

Są to klawisze od jasności ekranu, wyłączenia ekranu i uśpienia komputera.

Nie działają klawisze od wi-fi, głośności i touchpada.

Na tym forum znalazłem info jakie rzeczy trzeba dograć by śmigało:

"1. ATK100 - sterownik to podstawa

  1. ATKOSD2

  2. ATK HotKey

  3. Wireless Console (choć to nie wymagane ale nie zaszkodzi)"

Zainstalowałem je i dalej to samo.

Zainstalowałem również chyba wszystkie sterowniki ze strony producenta(chyba wszystkie, bo zawsze jakiś może umknąć, ale wątpię leciałem od góry do dołu, jeden po drugim :wink: )

Proszę o pomoc i dziękuję za poświęcony czas :slight_smile:


(MarS) #2

na stronie Asusa widzę ATKACPI driver and hotkey-related utilities. To powinieneś chyba zainstalować


(system) #3

Problem leży w systemie! Windows 8 nie jest przewidziany dla tego laptopa i sterowniki ATKACPI - normalnie działające na Windowsie 7 - mogą tu nie zadziałać: http://www.asus.com/nz/Notebooks_Ultrabooks/X73SV#support_Download_30 Chyba, że instalowane w trybie zgodności z Windowsem 7. Ale też wątpię.


(Sebocis) #4

Udało się :wink:

Pliczek od Ciebie @MarS miałem już zainstalowany.

@Poraj zainstalowałem te ATKACPI z tej strony co podałeś + aktualizacje windowsa i wszystko śmiga poprawnie :slight_smile:

Dzięki Wam za pomoc.

Temat można zamknąć.

Dodane 12.06.2013 (Śr) 21:00

Niestety po ponownym uruchomieniu komputera znowu przestały działać w/w klawisze.

To było przeinstalowanie systemu, na mojej wcześniejszej ósemce śmigało wszystko poprawnie, więc jestem pewien, że da się to zrobić.

Niestety nie pamiętam jak to zrobiłem.

Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? :wink:

Niektóre sterowniki instalowałem w zgodności z WIN 7.

Dodane 12.06.2013 (Śr) 21:36

Wszystko już na bank działa :slight_smile:

Wystarczyło ściągnąć ten pliczek, który jest już przystosowany do WIN 8.

http://support.asus.com/Download.aspx?SLanguage=en&m=ATKPackage&p=3&s=480

Pozdrawiam.

Temat do zamknięcia.