Nie działający mikrofon Windows 10

Witam, chciałbym zgłosić problem, otóż mam słuchawki, w miarę nowe i podłączam do komputera te słuchawki z mikrofonem w nie wbudowanym i mikrofon ten nie działa, gdy coś mówię wogóle nic nie słychać, pasek też się nie porusza, lecz gdy potrząsnę kabelkiem kreska ta wzlatuje aż do końca, a gdy jestem na kanale głosowym np na discordzie to są straszne szumy i zakłócenia, co mam zrobić?

Jaki model?
Jak podpiąłeś sluchawki - jack czy USB ?

omna X-1000
jack

A i chciałem dodać, że testowałem jeszcze jakieś inne słuchawki do telefonu podpinając do portu z mikrofonem i działały na tej samej zasadzie jak te komputerowe, jak poruszyłem kablem to znajomi mówili, że strasznie trzeszczało i w ogóle nie było mnie słychać.

Korzystałeś z dołączonej przejściówki w zestawie ?
Gdzie podpinasz - panel przedni czy z tyłu komputera ?

Nie działa tylko mikrofon, czy słuchawki też?
System zrewidował co to za urządzenie / system wykrywa mikrofon ?

Korzystałem, nic nie dało, panel tylni, tylko mikrofon nie działa, system wykrywa mikrofon.
Jest jeszcze jedna rzecz jak wkładam w port od mikrofonu kabel odpowiadający za słuchawki mikrofon działa.

a korzystasz z tego dołączonego kabelka do zestawu ? Bo rozumiem że ze słuchawek wychodzą dwa kabelki ?

Tak dwa kabelki, i dwa są podłączone, razem z tym kablem USB ale to chyba bez znaczenia.

Raczej znaczenie ma, bo w zestawie nie ma kabla USB a taki:

Przynajmniej tak podaje strona producenta.

Identyczne tylko zamiast tego jacka czarnego jest USB

Hmm to może być problemem.

Masz możliwość sprawdzenia słuchawek na innym sprzęcie ?
Zrób zdjęcie do jakich portów podpiąłeś słuchawki

podpiąłem do dobrych, testowałem na drugim lapku tez z win 10 i ten sam problem

No to reklamuj.

ale inne słuchawki też działają źle

Podpinam słuchawki z mikrofonem i wydobywają sie tylko szumy gdy poruszę kabelkiem

Czyli coś jest skaszanione sprzętowo.

W razie czego zainstaluj sterowniki do karty dźwiękowej.

Właśnie to robiłem również nic nie dało.

Tylko, że na innym kompie z win 10 było to samo.

A na moim telefonie te słuchawki działają bez zarzutu.