Nie łączy z internetem


(Xoord1307) #1

Witam!

Słowem wstępu: Nie wiedziałem, do jakiego działu dać temat więc postawiłem na ten, gdyż problem z internetem występuje tylko na tym systemie, ale o tym dalej.

Byłem wiernym posiadaczem windowsa xp, na którym internet, multimedia i całokształt śmigaly bardzo dobrze.. Do czasu. Ostatnio system bardzo się zacinał i stwierdziłem, że czas na reinstalację. Stwierdziłem, że nic się nie stanie, jeśli spróbuje z "siódemką". Jej instalacja poszła gładko, bez większych problemów.

Schody zaczęły się wtedy, gdy chciałem podłączyć się do sieci. Wyczaiłem złowrogi wykrzyknik przy ikonce na pasku i zacząlem przekopywać internet w celu odnalezienia rozwiązania problemu. Zmienialem ustawienia, zapory, przypisywalem ip, bramy, robiłem doslownie wszystko a i tak nie chce zaskoczyć. Ostatnią deską ratunku jest wasze forum. Proszę o podpowiedzenie mi, co może być przyczyna problemu? Zastanawiajace jest to, ze na xp wszystko dzialalo. Poniżej podam kilka informacji, o które najpewniej chcielibyście zapytać:

  1. Internet łączy się z komputerem przez kabel;

  2. Do sieci podłączony jest laptop (wi-fi) który caly czas dziala bez problemów;

  3. Z internetu w dodatku korzystają 3 telefony, również bez zarzutów;

  4. Sterowniki karty sieciowej są aktualne;

  5. Router byl restartowany;

  6. Wylaczalem zapory, przypisywalem ręcznie ip itd;

  7. Moj system to windows 7 ultimate;

Nie ma problemu jeśli chodzi o podanie dodatkowych informacji/screenow i tak dalej. Proszę o pomoc, bo zależy mi na tym systemie, a wy jesteście moja jedyna deska ratunku.

Czekam na odpowiedz, pozdrawiam.


(Robin-Otzi) #2

Sprawdziłeś, czy kabelek poprawnie działa?

Jaka informacja wyświetlana jest przy tym wykrzykniku?

Przy pierwszym połączeniu z siecią Windows 7 pyta się czy jest to sieć domowa czy publiczna, należy wybrać domowa!

Daj zrzut ekranu z połączeń sieciowych oraz wynik polecenia:


(bob999) #3

Witam


(Xoord1307) #4

Witam,

Robin-Otzi:

1. Kabelek działa, tak jak mówiłem na xp internet latał jak dzik.

2. “Unidentified network; No Internet access” więc “Sieć niezidentyfikowana; Brak dostępu do internetu”

3. Nie wiem co pokusiło mnie o wybranie sieci publicznej, jak to zmienić?

4. Proszę, oto linki:

http://imgur.com/DasFJ5T

http://imgur.com/xkkSV4q

http://imgur.com/bRXDIzV

http://imgur.com/zmTcyQm

bob999:

Zaraz sprawdzę, co kazałeś :slight_smile:

Pozdrawiam.

 

niestety, zmiana tych uslug nie pomogla. Oczywiście po każdej zmianie ustawień restart kompa. Zaczalem szperać cos z grupa domowa i teraz drzewko wygląda tak:

Adam-PC (this computer) > Unidentified network >x> Internet. I pod spodem Unidentified network home network.


(bob999) #5

Witam ponownie,

 


(Xoord1307) #6

Niestety dalej nie dziala. Mam problem z ustawieniem sieci na domową, bo po każdym restarcie pojawia się ławeczka. Może instalacja systemu od nowa, z wybraniem sieci domowej pomoże?


(Kazdan63) #7

Ustawienia karty LAN - Protokół internetowy TCP/IPV4 ?

DNS-y ? Ciekawe ?


(Longhorn2009) #8

Przecież autor wrzucił screen z Ipconfig /all gdzie widać że ma ustawione pobieranie adresów IP z DHCP. Dostał za to adres z APIPA (169.254.x.x), możliwe że coś jest namieszane z tunelowaniem ipv4 do ipv6. Czy w menadżerze urządzeń nie ma pytajników, wykrzykników?

Typ sieci (publiczna, domowa) nie ma znaczenia, dotyczy to tylko kwestii udostępniania zasobów. Nie ma nic do tego czy internet będzie działał czy nie.


(Xoord1307) #9

są 3: Coprocessor, multimedia audio controller i unknown device. Multimedia audio to od sterowników, tak przypuszczam.


(bob999) #10

Może spróbuj tego:

 

Sieć lokalna/ ustawienia/ IP4 protokół / instalacjia/ zaznacz I zainstaloj protokół

(rgabrysiak) #11

Pierwsza pozycja to zapewne chipset, druga to karta dźwiękowa a trzecią zidentyfikujesz np. w taki sposób: Nieznane urządzenie (Unknown device) – Identyfikacja nieznanych podzespołów w Menedżerze urządzeń