Nie ładuje nowej baterii

Witam

Posiadam netbooka Asus 1005HA. Od mniej więcej roku netbook nie działał na baterii, po odłączeniu kabla zasilania komputer od razu się wyłączał. Parę dni temu kupiłem nową baterię. Wsadziłem do netbooka, odpalił ale ani na Windowsie ani na Linuxie nie pokazywał mi poziomu naładowania baterii. W końcu nowa bateria się rozładowała, lapek się wyłączył. Podłączyłem go więc do zasilacza, żeby się naładował. Po ok. 3h okazało się, że bateria nie została naładowana ( włączył się, pochodził może z 10 min i koniec ). Odpaliłem go na kablu i również nie pokazuje poziomu baterii, ani nie wspomina nic że jest w trakcie ładowania. Czy po wymianie baterii po tak długim czasie pracy na kablu wymagany jest jakiś dodatkowy zabieg, reset BIOS, upgrade BIOS, cokolwiek ? Jeszcze taka prawidłowość: jak odpalam na samej baterii to ekran startowy zatrzymuje się na dłużej przy “Checking NVRAM”, ale po odczekaniu dłuższej chwili normalnie się uruchamia. Po podłączeniu kabla tej zwłoki nie ma - komp startuje od razu.

Macie jakieś wskazówki ?

Pozdrawiam

Bateria oryginalna ?.Drugi fakt nikt nie mówi że dostałeś baterię pozbawioną bez wad.Na moje wygląda to problem z baterią.

Albo z sekcją zasilania.