nie ma obrazu na monitorze

zlozylem kompa plyta glowna to PRIME A320M-K procesor to AMD A12-9800E (3.1GHz) AM4 RAM PC21300 DDR4 2666MHz 288pin po wlaczeniu kompa nie mam obrazu na monitorze i nie wiem gdzie moze byc problem wszystkie wiatraki dzialaja normalnie dysk twardy dziala po sciagnieciu chlodzenia z procesora procesor grzeje sie i komputer wylancza sie sam co oznacza ze ma zasilanie mozna by powiedziec ze wszystko dziala poprawnie z tym ze dioda na plycie glownej miga po wlaczeniu kompa gdy odlacze calkiem zasilanie na wlaczniku glownym i wlacze ponownie swieci ale gdy wcisne przycisk wlanczajacy komputer zaczyna migac jak zauwazylem gdy odlacze zasilanie procesora wylacze glownym przyciskiem zasilanie pozniej wlacze i wlacze kopma swieci nie mam kabel od dysku twardego nowy zasilacz sprawdzalem wszystko wporzadku jak by ktos mogl pomoc byl bym wdzieczny.

Wyjmij wszystko z obudowy, złóż na biurku i sprawdź czy wszystko jest ok.

Podłączyłeś głośnik (speaker) do płyty głównej? Przydaje się przy diagnostyce.

Na przyszłość używaj kropek i przecinków, będzie łatwiej czytać Twoje posty.

1lajk

juz tak zrobilem wyciagnolem ram , karte graficzna , mam jeszcze zintegrowana z plyta glowna. Zostawilem tylko zasilania i procesor. Z tad wiem ze procesor sie nagrzewa i komputer sie wylancza sam. RAM kupilem do tego kompa , plyta glowna nowa , procesor tez. ale to nie znaczy ze nie moga miec defektu . Mam nadzieje ze nie , ze to cos prostego do skorygowania. a co do glosniczka to nie mam takiego , jaki mozna podlaczyc inny??

Jaki masz zasilacz?

alpine 500W . zaraz postaram sie dolaczyc fotke i krotki filmik jak to mniej wiecej wyglada.

niestety filmiku nie moge.

A pisać poprawnym językiem możesz?

1lajk

a o co chodzi ogonkow ci brakoje???

Nie umiesz poprawnie napisać a ty chcesz komputery składać?

2lajki

a ty zamiast napisac na temat to za krytyke sie bierzesz . Jak nie wiesz co napisac to siedz cicho , a nie pisac zeby tylko napisac. Ty chcesz pomagac czy krytykowac , jak to drugie to pomyliles forum.

Mistrzu a sprawdziłeś jaka masz rewizję płyty głównej?
Czy BIOS/UEFI wspiera ten konkretny procesor?
Jaka masz wersję BIOS/UEFI?
Czy płyta główna wspiera Twój RAM?
Czy tak składane na pałę?

procesor i ram jest kupiony pod ta plyte , sprawdzalem jakie procesory dzialaja z ta plyta i jakie ramy . Sa dobrane z danych o plycie glownej o podzespolach z jakimi moze pracowac ta plyta . A co do BIOSU to nie zabardzo wiem oco z tym chodzi , zamontowalem i popodlaczalem podzespoly na taka plyte jaka kupilem orginalnie . Wiec BIOS powinien byc chyba razem z plyta odpowiedni.

Jesteś tu nowy. Więc poczytaj kolego, ze zrozumieniem: