Nie ma opcji Udostępniania połączenia


(Authilius) #1

Witam. Szukałem na googlach, w pomocy winowsa, reinstalowałem windę, kombinowałem z kartami i nic. Problem polega na tym, że do przed wczoraj chodziło wszytko ok, ale braciszek zasyfił kompa i nie szło odzyskać kontaktu z internetem. Po postawieniu systemu od nowa mam problem z udostępnieniem internetu do lapka. Przed instalacja wszystko było dobrze (była opcja udostpeniania połączenia), ale teraz nie ma.

Mam zintegrowaną kartę sieciową, z której kabel leci do słicza a z stamtąd kabel do sieci (z niej net) i do lapka.

Próbowałem kreatorem sieci się bawić, ale kończy się komunikatem, że nie może zakończyć z powodzeniem. Próbowałem także z dodatkową kartą sieciową (wtedy pojawiały się opcje udostępniania), ale kompy się nie widziały, a i udostępnianie też działało w kratkę.

Więc teraz mam zintegrowaną kartę która bez problemu łączy się z netem przez słicz

IP 192.168.0.103

maska 255.255.255.0

brama 192.168.0.2

dnsy 194.204.159.1 i 194.204.152.34

i w zakładce zaawansowane mam tylko Zapora systemu windows. Idzie jakoś doinstalować to udostępnianie lub inaczej do tego podejść ? Wcześniej było all ok, czemu teraz nie mogę tego ustawić.


(Pieciaks) #2

Nie rozumiem zbytnio koncepcji budowy tej sieci... Switch jest podłączony do Internetu, a do switcha laptop i komputer?


(Authilius) #3

Dokładnie. Wcześniej łączyłem się normalnie podpinając lapka do słicza itp., ale zablokowali mi adres MAC karty i udostępniałem połączenie internetowe ze stacjonarnego. Działało jeśli komputery były połączone sobą poprzez słicz.

Internet -> słicz -> jeden kabel do stacjonarnego, drugi kabel do lapka.

Miałem jeszcze wsadzoną kartę z firewire gdzie mi ją pokazywało "Karta sieciowa 1349" czy coś takiego, ale ją wyciągnąłem - myślałem że to coś ruszy.