Nie ma paska bocznego (sidebar) ale są gadżety

Da się włączyć pasek boczny ten od gadżetów? Bo są gadżety, ale tego paska (który był w viscie) nie potrafię znaleźć… Czy bez/z paskiem bocznym lepiej działa system czy nie ma różnicy?

W Windows 7 zmodyfikowano sposób wyświetlania gadżetów. Nie ma już tak jak w Windows Vista typowego Sidebar’a.

Pozdrawiam

Shiva ,

W windows 7 nie ma sidebara.

Są tylko gadgety.

Da się to jakoś zrobić? Jakiś dodatek albo coś?

Tylko po co? Zawsze możesz ułożyć gadżety pionowo obok krawędzi ekranu :lol:

Pozdrawiam

Ten nowy sposób jest lepszy. Po prostu gadżety sobie latają po pulpicie, a jak chcesz mieć pionowo z boku mieć gadżety to co za problem je ułożyć ?

Na dodatek z boku się tak jakby “zahaczają”, więc będziesz miał je równo (tylko bez paska bocznego).

Jest tylko jeden problem - chcę, żeby gadżety były “stale na wierzchu”. Sidebar można było tak ustawić, a jak to zrobić w Windows 7?

Na każdym z wyświetlanych u Ciebie gadżetów kliknij PPM i z Menu wybierz Zawsze Na Wierzchu.

Pozdrawiam

Wiem, o co Ci chodzi. Ale to moja wina, bo chyba nie dokładnie wyjaśniłem, co chcę osiągnąć.

Oczywiście w opisany przez Ciebie sposób można ustawić gadżet - jednak teraz, zamiast, żeby okno przeglądarki czy klienta pocztowego wyświetlało się do linii gadżetów, wyświetla się ono na całym ekranie, a gadżety na nim, przez co część przycisków programu jest niedostępna (pod gadżetami). A ja chciałbym widzieć i okno programu i gadżety.

@meszuge

Jak wiesz w Windows Seven pasek boczny został usunięty i jak na razie jedyną metodą na rozwiązanie twojego problemu jest ręczne zmniejszenie okna tak aby nie przykrywało ono twoich gadżetów

Chciałeś chyba napisać - zmniejszanie? Bo trzeba to robić za każdym razem. System nie zapamiętuje pozycji okna programu WMP podczas wyświetlania filmu. Co do innych, to jeszcze nie wiem. Pewnie zależy to od konkretnego programu.

Już stare te posty ale też dołączam się do pytania. Brakuje mi gadżetów na pasku na wierzchu, jakby obok okna z programem.

Nic się nie zmieniło.

Jeżeli nadal chcesz tego sidebar’a to zobacz sobie tutaj

http://gallery.live.com/liveItemDetail.aspx?li=28856970-af5e-4692-acdc-93479f80887b&bt=1&pl=1

Na upartego możesz sobie zainstalować Google Dekstop - wtedy będziesz miał standardowy pasek narzędzi…

Tylko on ma taką wadę, że klikasz w pokaż pulpit o te gadżety Ci znikają. Trzeba nacisnąć jeszcze raz to Ci się pojawią…

CICHU DZIĘKI !

Niedługo będzie nowa wersja (tym razem w PL :slight_smile: ) - dojdzie możliwość zmiany wyglądu (kolor, tło, przezroczystość), będzie możliwość umieszczenia większej liczby gadżetów - po zapełnieniu paska następne będą umieszczane na “drugiej stronie” sidebara - tak jak jest w Viście. W Window-Manager pojawi się kilka nowych opcji: zminimalizuj, przywróć, itp, a także możliwość ustawiania priorytetu (jak w Menedżerze zadań).

No i żeby nie zakrywał gadżetów kiedy wybierzemy Pokaz Pulpit.

Kiedy się można spodziewać?