Nie mam opcji rozszerz ekrany

Dzień dobry. Mam problem. Chciałbym mieć dwa ekrany. Gdy podłączam drugi ekran duplikuje mi się. Ale jak wchodzę w opcje by włączyć rozszerz ekrany gdzie ludzie to mają to ja tego nie mam. Mam duplikuj i wyświetl pulpit na monitorze 1/2.  Mógłbym dodać że wejście to VGA

Komputer samsung n150. Karta graficzna: intel graphics media accelerator driver for mobile. Win 7

A próbowałem podłączyć do “staruszka”. Ogromnego pudła. Wejście vga

Szklana kula popsuta… :wink:

Jeżeli posiadasz netbooka, to najprawdopodobniej pracuje on pod kontrolą systemu Microsoft Windows 7 w wersji HOME BASIC.

W powyższej edycji poszukiwana przez Ciebie funkcja nie występuje.

Wersja HOME BASIC jest okrojona z wielu elementów.

Jeżeli jednak nie posiadasz powyższej edycji systemu, to nie mam pojęcia co może być przyczyną.

Obstawiam jedynie za dużą rodzielczość na ekranie rozszerzeniowym.

Be-zdura… przy czterech monitorach (rózne rozdziałki)nie ma najmniejszego problemu, przy 2*1920x1440 + 1280x1024 również. Przerabiałem na każdym windowsie od XP wzwyż.

Ty nie potrafisz czytać, czy co?

Czy ja napisałem, że rozdzielczość ma coś wspólnego z edycją systemu?

Według Ciebie rozdzielczość zależy od systemu operacyjnego?

Jeżeli tak, to lepiej się nie udzielaj, bo wyrządzisz komuś krzywdę.

Kiedy mowa o rozdzielczości, to naturalnie chodzi o możliwości zintegrowanego kontrolera grafiki względem monitora zewnętrznego.

Czyli co mam zrobić?

cjastek - tak… jeżeli nie znasz parametrów monitora, to zacznij od natywnej dla netbooka - skoro wyświetla sklonowany obraz, to powinien również rozszerzony.

Nie kojarze jak to było z wesjami starter / home basic (okrojenie funkcjonalności o którym wspomniał Gulasznikofff), ale to łatwo sobie zweryfikujesz w inernecie :wink:

A odpowiesz na zadane pytania?

Jaki masz system?

Twój akcelerator graficzny, będący namiastką karty graficznej może nie obsługiwać żądanego przez ciebie trybu. A najprawdopodobniej ogranicza ci to twój OS.

Mój system operacyjny to Windows 7 starter

Jak wcześniej wspomniałem…

Jeżeli edycja systemu podstawowa, to

http://zapodaj.net/f963d87f90d02.png.html

Ten system w ogóle nie posiada bajerów graficznych i tyle.

Jest to wersja dla ubogich, mająca na celu umożliwić korzystanie z komputera w trybie podstawowym.

Tak aprawda. Microsoft, to firma upadła i tyle.

Linux był by już lepszy?

Posprawdzaj na jakiś LiveCD czy da radę. ew. forach linuksowych szukaj swojego modelu - czy są sterowniki, czy nie ma z niczym problemów itp.

Sam fakt, że pytasz powoduje u mnie obawy.

Jeżeli masz czas, aby o wszystko pytać na forum, to pewnie! Zainstaluj jakąś dystrybucję.

Inna sprawa to możliwość, że ograniczenia spowodowane są przez Hardware, a co za tym idzie, zmiana systemu też nie pomoże.

Musisz dokładnie poczytać o specyfikacji Twojego układu graficznego.

Windows Starter nie obsługuje oficjalnie tego trybu