Nie mam połączenia internetowego w sieci LAN w win10

Nie mam połączenia z internetem w sieci LAN w win10. A wyskakuje komunikat że kabel jest nie podłączony do sieci LAN i do routera jest podłączony i do komputera i ikonka Ethernet znikła. Próbowałem naprawić sam jak resetowanie sieci czy komendami w cmd ipconfig release, renew, flushdns i inne. Niżej screen. Proszę o pomoc.

Witaj @aktywny27

Napisz jaką masz płytę główną i czy masz możliwość łączyć się poprzez WiFi.

Zerknij na - a właściwie - w gniazdo LAN w komputerze, czy nie ma tam uszkodzeń

Sprawdzałeś na innym kablu, może ten jest uszkodzony (przytrzaśnięty, przecięty, wtyk uszkodzony)?
Sprawdź w innych portach routera?

Płyta główna to gigabyte h81M-S2PV
Intel H81/rev. 3.0 i nie mam możliwości na pc łączenia się przez wifii i zmieniłem gniazdo na routerze i nic to nie pomogło.

Sprawdź jeszcze gniazdo LAN

I jeśli możliwe, zmień kabel, ewentualnie przyjrzyj mu się, czy nie ma uszkodzeń, pęknięć, przecięć, itp.

Przy połączeniu na komputerze dioda LAN świeci.

A czy formatowanie dysku pomoże

Podłącze pod laptop kabel

Podłączyłem kabel pod laptop i działa

Łatwiej zrób przywracanie systemu do dnia przed wystąpieniem problemu.

Czy próbowałeś usunąć kartę sieciową z Menedżera Urządzeń i restart?

Wpisuje w wyszukiwarkę menadżer urządzeń i chce się połączyć z internet explorer

Prawym przyciskiem na Start (lewy dolny róg ekranu)
Tam znajdziesz Menedżer Urządzeń :wink: na liście opcji

1lajk

Zrobiłem przywracanie systemu do stanu początkowego i działa teraz i dzięki za pomoc

2lajki