Nie mogę "formatować" laptopa

Siema wczoraj chciałem zrobić format laptopa wszystko poszło ok ale tam potem jak się załadowało i uruchomiło ponownie laptop normalnie włączyło mi laptop i wbiłem na pulpit wyskoczyła wiadomość Wystąpił problem podczas resetowania komputera do stanu początkowego. Nie wprowadzono żadnych zmian. proszę o pomoc.

Czyli nie możesz przywrócić do stanu początkowego, a nie sformatować.
Tak w ogóle najlepszym sposobem na zrobienie takiej rzeczy jest utworzenie bootowalnego pendrive’a z obrazem systemu, z którego robisz czystą nową instalację. 2 najprostsze narzędzia do tego to media creation tool (ostatnia wersja nie działa u mnie poprawnie?) i rufus.
Zależnie od systemu wybiera się obraz systemu Windows z rozszerzeniem .ISO do pobrania od Microsoft, a później tworzy bootowalnego pendrive’a zgodnie z artykułem.

1 polubienie

Nie ma czegoś takiego jak “format laptopa”. Z Twojego postu wynika, że chciałeś po prostu odświeżyć (zresetować) system operacyjny. Jeśli to jest Windows 10(?), zrób to innym sposobem, przez procedurę tzw. “zacznij od nowa”, czyli:

Ustawienia > Aktualizacje… > Odzyskiwanie > po prawej “Więcej opcji odzyskiwania” - niebieski link > Czy chcesz przełączyć aplikacje - Tak > przycisk Rozpocznij.

Koniecznie trzeba mieć połączenie z internetem! Zasoby prywatne zostaną zachowane. Procedura tym się różni od tej, którą próbowałeś, że instaluje (a właściwie nadpisuje dotychczasowy system) najnowszą wersję Win10 pobieraną z sieci .

1 polubienie

Wyłącz ochronę i zaporę w antywirusie do ponownego restartu (jak nie używasz Windowsowego AV) i wtedy zrób reset ustawień fabrycznych. Antywirusy firm trzecich ostatnio blokują swoją ochroną procedurę resetowania ustawień. Przy Eset też tak miałem i się zastanawiałem z jakiej przyczyny to się dzieje. I jak wyłączyłem zaporę i ochronę do następnego uruchomienia, proces resetowania poszedł bez problemów.

1 polubienie