Nie mogę odinstalować większości programów

Mam następujący problem : w panelu sterowania -> programy i funkcje-> odinstaluj program nie mogę skorzystać z opcji odinstalowania. Jest ona dostępna tylko w przypadku gier i jedynie kilku programów. Takie programy jak np przeglądarki, photoshop i bardzo wiele innych są po prostu nie do usunięcia. Problem pojawił się nagle i nie mam pojęcia jaka może być przyczyna. Mam nadzieje, że jedynym rozwiązaniem nie jest przeistalowanie systemu (Windows Vista, Home Premium). Proszę o pomoc.

A próbowałeś odinstalować jakiś program po prostu wchodząc do katalogu danej aplikacji i włączając de instalator?

Nie wszystkie programy mają deisntalator niestety

http://www.winxptutor.com/arpbuttons.htm

Nie wiem jakim cudem to zrobiłeś, ale wygląda na to, że w kluczach rejestru odpowiadających tym “nieusuwalnym” programom jakoś “się dopisała” :slight_smile: wartość NoRemove. Sprawdź to, na początek.

Dodane 06.04.2010 (Wt) 19:13

Każdy program wylistowany w oknie Dodaj/usuń programy (albo Programy i Funkcje) ma deinstalator :-). Jeśli nie ma, to znaczy, że był skopiowany “ręcznie” albo deinstalator umyślnie skasowano.

Albo de instalator jest “schowany” w którymś z katalogów. Jak nie działa ci systemowy de instalator programów, to możesz zainstalować inny np. darmowy Advanced Uninstaller Free 10.1

Próbowałam tą metodą, niestety w rejestrze pod uninstall nie widzę tych programów, które mam zainstalowane, jedynie kilka. Nie mogę więc sprawdzić, czy jest włączone NoRemove.

A próbowałeś coś usunąć tym Advanced Uninstaller Free 10.1??

Znaczy się, że coś ci nie tyle powstawiało pojedyncze wartości ale pousuwało całe klucze.

W takim razie, albo spróbuj jakimś innym programem do odinstalowywania albo przywróć system do momentu, kiedy się posypało.

Advanced Uninstaller również nie widzi wszystkich programów, które mam zainstalowane