Proszę o poradę. Jak się robi format c?
Gdzie trzeba wpisać to polecenie aby sformatować cały dysk przed wgraniem nowego windowsa?
Proszę o poradę. Jak się robi format c?
Gdzie trzeba wpisać to polecenie aby sformatować cały dysk przed wgraniem nowego windowsa?
Najlepiej format jest przeprowadzić w taki sposób, że uruchamia się komputer z dyskietki startowej DOS’a, następnie wpisuje się polecenie formata np: format c:/ i można powiedzieć, że to wszystko. Jeżeli chcesz potem zainstalować system (pisze na przykładzie XP) to wkładasz do napędu płytę z systemem i wydajesz polecenie x:\setup.exe w celu przejścia do programu instalacyjnego na płycie.
( x oczywiście oznacza literę CD-ROMu)
Możesz dodatkowo poczytać te tematy:
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=87114
Jak chcesz instalować XP to nie potrzeby oddzielnego formatowania.
Można to zrobić przy instalacji.
jeżeli chcesz zainstalować xp to podaje link do poradnika krok po kroku
Ale problem ma następujący:
Dysk mam podzielony na 2 partycje.
Na jednej i drugiej jest system XP. Podczas odpalania kompa muszę wskazywać , który system wybrać. Chcę aby był tylko na partycji 1. Resztę danych i system z partycji 2 chcę skasować. Może jest jakiś sposób . A jak nie to co mi pozostaje?
uruchamia się komputer z dyskietki startowej DOS’a, następnie wpisuje się polecenie formata
Tak się u mnie nie da. Komputer się wiesza i nic nie można wpisać.
To masz aktualnie dwa systemy Windows XP tylko każdy z nich jest zainstalowany na innej partycji i chcesz usunąć jeden z nich. Zakładam, że chcesz usunąć ten na partycji D a zostawić ten na partycji C.
W takim wypadku myślę, że wystarczy wybrać po prostu start >>> uruchom >>> cmd >>> wydaj polecenie format d:/
Lub trochę inny sposób:
Wchodzisz do Mój komputer >>> Prawy klawisz myszki na partycję D >>> Wybierasz opcję Formatuj
Oczywiście powyże czynności wykonujesz pod systemem na partycji C jeżeli chcesz usunąć ten na D.
Potem może zostać jeszcze możliwość wyboru systemu operacyjnego podczas startu systemu ale tego usuniętego systemu nie będzie fizycznie na dysku dlatego trzeba to usunąć. W tym celu należy wyedytować plik boot.ini. Dlatego kliknij prawym klawiszem myszki na Mój komputer >>> Wybierz Właściwości >>> zaawansowane >>> Uruchamianie odzyskiwanie >>> W części Ustawienia wybierz Edytuj >>> Skasuj to co tam jest i wklej to:
[boot loader]
timeout=12
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows Milenium editor" /fastdetect
Próbowałem , ale namieszałem . Zformatowałem partycję D i system wyleciał w kosmos. Co mam teraz zrobić ? Po restarcie kompa sprawdza mi pamięć , a po wciśnięciu ESC i F11 chce coś bootować . Mam płytę w napędzie , wyświetla komunikat o wyborze FDD , HDD , CD/DVD . Próbowałem na wszystkim i wyświetla się następujący komunikat:
Searching for Boot Record from CDROM … Not Found
Searching for Boot Record from Floppy … Not Found
Searching for Boot Record from IDE-0 … OK
Brak pliku NTLDR
Naciśnij Ctrl+Alt+Del , aby zrestartować
I ,który przycisk to [RETURN] Boot - tak wyskakuje w tym okienku wyboru.
W/w kombinacja nic nie daje i muszę restarować z przycisku i kółko się zamyka. POMOCY!
uruchamiasz instalke windy xp
naciskasz R
logujesz sie na administratora
fixboot
fixmbr
Ale jak ? Nic nie mogę zrobić . NIe mam hasła administratora. Nic nie mogę uruchomić . Pokazuje mi się tylko strona stratowa biosu .
Przeinstalowac winde!!Na nowo!!
Ale jak mam odpalić płytę . Skoro wyskakuje mi taki komunikat jak podałem wyżej.??? :o
Wejdz do Biosu i ustaw
first boot jako CDROM
i napewno masz winde instalke botowalna.
Nie wiem jak to zrobić. Mam bios Award.
W zakładce Boot ustawiłem na CD/DVD.
I nic dalej to samo . Dalej ten sam komunikat.Płyta z XP jest oryginalna więc chyba botowalna :twisted:
napewno na pierwszej pozycji?
no i czy zapisałeś zmiany (zapewne F10)?
Tak napewno jest na 1 pozycji.I zapisałem F10.
a nagraj sobie to na płytkę:
http://dobreprogramy.com/index.php?dz=2&t=59&id=1738
i spróbuj z niej odpalić komputer.
wiem, że to tak na około, ale przynajmniej dowiemy się czy to nie czasem coś z płytką xp.
p.s. no i program jest dobry, więc płytka się nie zmarnuje
Ostatecznie możnaby podpiąć dysk do innego komputera i na nim go sformatować.
Spróbuję, potem zobaczymy.