Nie mogę pobierać aplikacji ze sklepu Microsoft Store

Nie mogę pobrać żadnej palikacji z Microsoft Store. Ten guzik pobierania jest zablokowany.

Masz Windows Update włączone? Wejdź do:
Win+R, wpisz “Services.msc”, znajdź “Windows Update” i włącz.

Myślę, że nie przypadkowo WU jest wyłączony. Coś czuję, że po uruchomieniu wywali watermarka z aktywacją systemu jak system stawiał “znajomy informatyk”.

Pewnie zapomniał o KMSW Pico :smiley:
A tak na poważnie: Ja bym włączył WU i aktywował OS.

Faktycznie WU jest wyłaczony ale nie moge ponownie go uruchomić

System legalnie aktywowany jest :wink:

to może jakiś wirus/ransomware ci go załatwił…

Spróbuj pobrać Win10Man:

Może być wersja portable. Uruchom jako administrator i spróbuj włączyć Windows Update.
Jakby nie przyniosło rezultatów możesz też użyć innych metod do przywrócenia działania WU:

O ile WU nie jest całkiem “wycięty” z systemu to powinno zadziałać.
W przeciwnym razie spróbuj jako administrator w cmd.exe wykonać:
DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth
I pokaż, czy wykrywa jakieś uszkodzenia.
Ewentualna naprawa w tym wypadku przy niedziałającym WU będzie musiała być wykonana przy udziale nośnika/obrazu z Windows, a konkretnie install.wim.

ScanHealth nie wykrywa uszkodzeń systemu a jedynie uszkodzenie magazynu obrazu.
To polecenie można zastosować by sprawdzić dlaczego polecenie SFC wykryło ale nie naprawiło plików systemowych. Do naprawy magazynu stosuje się RestoreHealth a potem ponownie scannow z SFC poniewaz naprawa plików systemowych polega na ich skopiowaniu ze sprawnego magazynu i zastąpieniu uszkodzonych.

A, czy ja napisałem “uszkodzenia systemu” ??? oO
Doskonale wiem, co podaję.
Zawsze jako pierwsze powinno wykonywać się ScanHealth lub chociaż szybkie CheckHealth w celu weryfikacji magazynu, żeby zaoszczędzić sobie dodatkowych kroków po sfc /scannow. (w końcu narzędzie korzysta z magazynu do naprawy plików systemowych)
O RestoreHealth nie napisałem wprost, bo i poco skoro nie mam pewności, czy magazyn jest uszkodzony.

A po co komu wiedza o tym że coś z magazynem obrazu jest nie tak skoro nie będzie używany?
Po co ma to robić? Dla straty czasu?

Pracuję zarówno na systemie Linux i Windows w przeciwieństwie do niektórych posługuję się oficjalną dokumentacją, a nie gazetkami typu Komputer Świat lub podobnymi cyfrowymi odpowiednikami.
Wiele operacji z poziomu CLI ma swoją kolejność i już.

Stratą czasu jest robienie odwrotnie. Na podstawie opisu autora wątku mam prawo twierdzić, że obraz może być uszkodzony, a więc uzasadnione jest zastosowanie pełnej procedury zgodnej z oficjalną dokumentacją.
Jeżeli wiesz lepiej to idź do Microsoftu i przekonaj ich, żeby wnieśli poprawki do dokumentacji. :rofl:

https://support.microsoft.com/pl-pl/help/929833/use-the-system-file-checker-tool-to-repair-missing-or-corrupted-system

Nie interesuje mnie na czym “pracujesz”
To co teraz opisałes to tylko polecenia dotyczące naprawy obrazu sytemu.
A wiesz do czego obraz systemu słuzy? Nie. Nie wiesz.
No to czytaj.
System naprawiasz poprzez polecenie sfc /scannow
Co wtedy się dzieje? Następuje weryfikacja i ewentualna wymiana uszkodzonych plików systemowych z czegoś co jest nazwane “magazyn obrazu systemu”.
Dowiedz się jaki to folder w folderze Windows.
Polecenia wiersza dism.exe /online /cleanup-image / służą wyłącznie do kontroli zastępczych plików systemowych z tego magazynu lub ich importowania do niego z serwerów Microsoftu

Moze masz punkt przywracania systemu i tam bylaby uruchomiona ta usluga hmm