Nie mogę pobrać systemu Windows z strony Microsoft po wpisaniu klucza

Cześć,

Mam zainstalowanego Windows’a 10, który był fabrycznie zainstalowany wraz z zakupem laptopa.

Programem Windows Product Key Viewer wyciągnąłem klucz systemu. I tym właśnie kluczem, chcę pobrać Windows’a 7 z strony Microsoft. Po wpisaniu klucza, jest informacja z błędem “Wprowadzony klucz produktu jest nieprawidłowy lub nie jest obsługiwany w tej witrynie. Jeśli potrzebujesz pomocy, skontaktuj się z pomocą techniczną firmy Microsoft.”

Co zrobić w tym przypadku? Czy pobieranie systemu Windows w Niemczech (tutaj mieszka) z innego źródła niż strona Microsoft, wg. prawa jest legalne?

Strona Microsoft nie wymaga klucza systemu, do pobrania Windows’a 8.1. Do Windows’a 7 klucz jest już wymagany.

Nie ma takiej możliwości downgrade do windows 7, skoro nie masz w laptopie w biosie klucza windows 7.
Do systemów preinstalowanych - systemy udostępnia tylko producent laptopa. Wprawdzie w internecie bywają kopie systemów preinstalowanych kluczem zbiorczym producenta laptopa, ale bez zakupu oryginalnego windows 7 z kluczem aktywacyjnym - nie masz szans na pobranie innego systemu, niż piracki, a to jest już niezgodne z prawem.

Pisz do producenta laptopa.

Wszystko jasne w temacie. Dzięki za informację.