Witam serdecznie forumowiczów .
Po wieloletniej przerwie zmuszony jestem powrócić na innym niku …starego zapomniałem a mam problem nie do przeskoczenia dla średniego pokolenia klikaczy .
Do stacjonarnego komputera mam-miałem podłączoną po usb drukarkę Samsung CLP-320.
Ponieważ sprzetu mobilnego w domu przybyło nastała konieczność dostosowania drukarki do nowych wyzwań na przykład laptopa i dlatego zakupiłem PRINT SERWER TL-WPS510U .
Ale nie potrafię ogarnąć pierwszej instalacji samego print serwera bo nie jest widoczny dla kreatora po podłączeniu ale widzę go w trayu tam gdzie mam wybór sieci wifi.
Zgodnie z instrukcją jest kreator , który uruchomiony na laptopie powinien go znależć i pozwolić na ustawienie go w sieci domowej ale go nie widać a nie mam pomysłu co robię żle lub co jest u mnie na laptopie względnie na reuterze żle ustawione.Pomóżcie …
laptop stałe protok. tcp/ipv4
ip 192.168.1.107
maska podsieci 255.255.255.0
serwer dns 192.168.1.1
wg instrukcji domyślne ustawienia TL-WPS510U
ip 192.168.0.10
maska podsieci 255.255.255.0
wpisałem tutaj wszystkie dane oczekując pomocy , choć nie do końca te dane ogarniam.
Nie znajduje ci serwera, bo znajduje się w innej podsieci, tj. trzecia część adresu IP jest “0”, a powinno być “1”. Spróbuj, jeśli jest taka możliwość, podpiąć serwer do routera przewodowo do złącza LAN. Wtedy powinno zaskoczyć i będziesz mógł sobie wszystko ustawić.
Jak co, to pisz.
ponieważ tp link nie ma podpięcia do lanu a tylko wtyczka do drukarki “drukarkowa” więc się nie da …do funboxa 3.
ale wymyśliłem by zmienić adres ip reutera z 192.168.1.1 na 192.168.0.1 gdzie najniższym ip jest 10 ale nic mi to nie dało . na laptopie wpisałem ip 192.168.0.100 brama tak jak wyżej i dodatkowo próbowałem z wpisanym dnsem 192.168.0.1 jak i bez … bez skutku…
Bo to nie tak ma wyglądać. Ty się masz podłączyć do tego Print Server-a po WiFi - czyli z tray’a masz wybrać tą sieć i się z nią połączyć - i wtedy w przeglądarce zalogować się do panelu Print Server-a. W nim konfigurujesz dostęp do sieci w domu - czyli podajesz, z jaką siecią ma się łączyć i jakie są w niej zabezpieczenia (hasło). Po tym kroku urządzenie powinno być już widoczne w sieci lokalnej. I możesz przejść do konfiguracji drukarki.
No pewnie, że to nic nie da, bo Print Server nadal nie wie, jakie jest hasło do Twojej podstawowej sieci domowej. Ba, nawet nie wie, która to może być…
Zrobiłem wszystko tak jak piszecie - wyczyściłem znane i zapisane sieci . wprowadzałem dane i w ethernet po kablu podłączonym do reutera i dla odmiany w ustawienia wifi bez kabla .w żaden sposób nie moge połączyć się z tym urządzeniem mimo że jest widoczne w sieci jako WLAN-PS .Laptop twierdzi, żę nie ma preferowanych sieci … zmieniłem adres w funboxie na ip 192.168.0.100 też nic nie dało … dawno nie miałem takiej zagwostki … chyba przyjdzie zrezygnować z drukarki sieciowej …
chyba że ktoś mi pomoże i łopatologicznie napisze jak co mam zrobić …
W skrócie, ten print server nadaje swoja sieci WiFi w trybie Ad-Hoc o nazwie WLAN-PS. Ustaw na swoim komputerze adres z podsieci 192.168.0.0/24, np. 192.168.0.100 maska 255.255.255.0 brama jest zbędna. Podłącz się do sieci WLAN-PS. Zaloguj się do serwera wydruku w przeglądarce pod 192.168.0.10. Ustaw w urządzeniu, że ma się podłączyć do Twojej sieci WiFi i pobrać adres z serwera DHCP. Czekasz aż się podłączy. To wszystko.
Wiem, że to może głupi trop, ale masz podłączoną drukarkę do Print Server-a? Bo widzę, że w instrukcji to podają jako pierwszy krok. Może tutaj jest problem?
Kombinowałem i z podjętą drukarką i bez niej ale efekt jest ten sam. Wyczyściłem dane zapamiętanej sieci ale i tak się nie chce łączyć.
Obejrzałem chyba już wszystkie filmy na Youtube jak łatwo to idzie.a u mnie lipa…a wszystko idzie o to by wprowadzić dane logowania dla funbox…potem będzie już z górki.
I tu jest dopiero ciekawie bo ta sieć o tej nazwie jest widziana przez wifi laptopa i komputera ale już nie jest widoczna dla telefonu.tlumaczę to sobie zakresem wifi dla laptopa i pc 2,4 Mhz ale już nie dla mojego telefonu 5 Mhz
Jeśli telefon obsługuje sieć 5GHz, to powinien widzieć też sieć 2,4GHz. No chyba że w preferencjach jest ustawione, by łączył się i wykrywał tylko sieci 5GHz.
Z jakiego sytemu korzystasz?
A z drugiego z komputerów też nie da się połączyć z siecią z PS?
i tu możesz mieć rację . komputer stacjonarny po lanie jak i laptop oba z windows 10 i Realtek PCIe GBE Family Controller .Skorzystałem z rady kolegi wcześniejszej i połączyłem się ze starego komputerka co ledwo zipie ale na windows 7 i się udało ale tyle że się zalogowałem ale już nic więcej nie potrafi zrobić bo to złomek - odświerza się 5 minut. .
Nie bardzo wiem co jest takiego w windows 10 co taki temat blokuje .
Tak na prawdę zmarnowałem kupę czasu by to zrobić na laptopie i nie przypuszczałem , że wina leży po stronie najlepszego systemu i jedynie słusznego …
Korzystałeś może kiedykolwiek z systemów linuksowych? Ubuntu na przykład? Skoro Windows nie daje rady, może warto spróbować uruchomić takie Ubuntu z płyty w trybie live i wtedy próbować.
Faktycznie trochę słabo. Urządzenie, które teoretycznie jest proste w konfiguracji, a tyle czasu zmarnowane. Niestety z wieloma urzadzeniami (szczególnie drukarki) po WiFi tak jest, dlatego z doswiadczenia wiem, że co kabel to kabel. Może masz opcję zamiany tego PS na podłączany do LANu lub do LAN i WiFi i może nie TP Link, a np. Netgear.
Tak jak napisałem zalogowalem się na starym złomie. Powprowadzalem dane z insrukcją itd.zrobilem po zapamietaniu restart i dupa.funbox sprint serwera nie widzi w pingu też nic nie widać.
Dlatego spróbuj mniej mułowatym urządzeniem zalogować się do panelu. Jeśli kolejna próba się nie powiedzie i po ponownym uruchomieniu nie połączy się z siecią, to może Print Server jest po prostu uszkodzony?