Nie mogę (prawie nic) zainstalować, niby brak miejsca

1 polubienie

No skoro wolisz marudzić, zamiast posłuchać, to proszę bardzo. Gdybyś zrobił co napisałam, miałbyś już z głowy.
Miłego wieczoru.

Ps. A gdy użyjesz podlinkowanego przez kolegę Krystiana SD Maid’a, sam zobaczysz ile śmieciorów Ci wyczyści, mimo twierdzenia, że wsio jest cacy :wink:

Ale czytaj ze zrozumieniem…POCZYŚCIŁEM wszystko kilkoma programami i ręcznie, a SD Maid po tym znalazł 7MB więc litości…

Zobacz sobie w analizatorze sdm ile masz zajęte tzw. secondary cache? Jeśli zawalona jest połowa z dostępnej (nie podam wartości w megsach bo różnią się na urządzeniach), to nie zainstalujesz praktycznie niczego większego… Na G3 większe oznacza od ~30 mega wielkości paczki, bo cała secondary to około 600 mega. I tyle. Tak andek ma i mieć będzie.
Sama miałam kilka dni temu taki właśnie myk. 11 giga wolnego na sd, ponad 3 w urządzeniu, a mimo to aktualizacja fjsa nie chciała przejść i też płakało o miejsce. Wyczyściłam secondary z czego mogłam… zajętość spadła mi z 340 do 18 i czary mary się stały… fejs przeszedł bez problemów. :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Gra o której wspominałem po zainstalowaniu zajmuje CAŁKOWICIE 156mb

1 polubienie

W ogóle jakoś dziwnie Ci pokazuje. Przy root powinno być widać wszystkie dostępne w urządzeniu typy pamięci. Chodzi o tą przedostatnią. Jej stan jest odpowiedzialny między innymi za instalowanie lub brak możliwości instalacji apek.

Edit: Co to za gra, którą chcesz zainstalować?

Zapewniam, że mam aktywnego roota, od lat :wink: Nie jestem całkowitym laikiem, ale ta sprawa mnie przerosła. NIE mam innych partycji itp. Ten i każdy inny program do zarządzania pamięcią/dyskami, który instalowałem pokazuje to samo, to, co wyżej na zrzucie.

Dziękuję za poświęcony czas, jutro reset danych aplikacji sklep google i google framework, całkowite przywrócenie fabrycznych odpada.

No jak? /system oraz /cache musisz mieć. Inaczej się nie da. I sdm musi je pokazać. Nie ma siły, że nie.
Jedyne co, to może nie mieć dostępu, gdy coś jest nie tak z rootem.
Wtedy owszem może mieć z tym problem.
I faktycznie, jeśli tam się nie może dostać sdm, to i nie wyczyści tego obszaru, a co za tym idzie gierka się nie zainstaluje jeśli ta część pamięci jest zawalona czymś.
Sprawdź lepiej tego root’a dokładnie. A dla pewności zrobiłabym full unroot i root na nowo.
Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy. Zwłaszcza, że to jest 4.4.x a one lubiły fisiować.

Jak nie jesteś laikiem, to wejdź w shella i zobacz do czego nie masz uprawnień (pewnie aplikacje sprawdzajace nie chodzą na root). Zacznij od np. /data, /data/log/, /data/log/ itd.

1 polubienie

Albo jest jeszcze inny sposób na obadanie co i jak. Wywal po prostu coś większego, czego akurat nie potrzebujesz aż tak bardzo - oczywiście zrób sobie backup tego wcześniej np. przez TB - zrób reboot urządzenia żeby sobie “ułożyło” info o zajętościach i spróbuj potem zainstalować tą gierkę. Jeśli wsio jest z systemem okay, gra powinna dać się bezproblemowo zainstalować po czymś takim. A gdy się nią znudzisz możesz ją wywalić i przywrócić apkę oraz jej dane z backupu.
Ja tak robię… nie trzymam rzeczy, których nie potrzebuję aż tak bardzo, a przechowuję je sobie w kopii TB.

Mając root po instalacji SD Maid trzeba włączyć w ustawieniach dla analizatora pamięci widoczność partycji /cache i /system bez tego nie są pokazywane.

1 polubienie

Całkiem możliwe, że teraz tak jest. Ja nie włączałam, bo miałam je widoczne ootb.

Mój problem jest bardzo podobny, dlatego zdecydowałem się nie zakładać nowego tematu.

Posiadam LG Leona z 8 GB pamięci wewnętrznej. Android jest w wersji 6.0, bez roota. Od samego początku towarzyszy mi problem z miejscem na aplikacje - żeby cokolwiek zaktualizować, muszę opróżniać cache i czyścić dane aplikacji. Ponadto, przeniosłem na kartę wszystkie aplikacje, które się dało. Ostatnimi czasy wspomniane czynności wystarczyły, że przetworzyć kolejną partię aktualizacji, ale teraz nie jestem w stanie zaktualizować nawet Facebooka Lite, bo brakuje kilku MB, mimo że dostępnych jest ponad 380 MB. Czy da się coś z tym zrobić?

Ale jak masz android 6.0 - jakiś custom rom? Normalnie to u mnie na wersji z LTE wisi lollipop 5.0.1.

Również mam wersję z LTE i normalnie, bez żadnych kombinacji, mam wersję 6.0.

To normalne. W LG potrzeba minimum 450 megsów wolnej przestrzeni, by móc cokolwiek instalować.
Nieźle masz zawalony ten fonik. Ciesz się, że w ogóle on się odpala :wink:
A zrobić się da… root i wio z czyszczeniem i faktycznym (rzeczywistym) przenoszeniem apek. Polecam Link2SD kupić sobie.

2 polubienia

Aplikacji nie mam dużo, ale niestety część z nich zajmuje sporo miejsca. O tej minimalnej ilości miejsca nie wiedziałem, także dzięki za informację.

O roocie może pomyślę w przypadku telefonu żony, która ma LG K8 i zainstalowane obie apki Facebooka, które pochłaniają tyle miejsca, że czasami nie może nawet wysłać SMS-a czy zrobić screena. Zastanawia mnie jednak kwestia gwarancji - jak najlepiej zrobić, by w razie potrzeby oddania telefonu do serwisu móc bez problemu cofnąć zmiany?

Postraszyć urzędzikiem praw konsumenta, że jako że należymy do Unii Europejskiej to rootowanie nie unieważnia gwarancji.

Root vs. gwarancja

Dane apek z tego co widzę zapychają Ci prawie całkowicie partycję na nie przeznaczoną. A ich bez roota nie da się przenieść na SD.

Z K8 to radziłabym uważać, jeśli jest to wersja na MTK, może być różniście z rootowaniem.
A niech sobie zmieni FB na coś lżejszego… Ja sobie chwalę Friendly. Zastąpiła mi FB oraz Messengera.

Nie ma problemu z gwarancją. Napiszę może tak… właściwie być nie powinno, ponieważ wedle dyrektyw unijnych żadna modyfikacja/ingerencja programowa nie może być podstawą do odmowy napraw gwarancyjnych na terenie całej UE. A z realiami w pl to jest różnie. Widziałam serwisy, które mimo tego odmawiają. No, ale to kwestia uczciwości wobec klienta.

I dodam, że mi tu w de jeszcze się nie zdarzyło, bym została odesłana z kwitkiem. Zawsze robią ładnie i nikt nic nie kombinuje w tej kwestii, mimo nie raz bardzo mocnych modyfikacji, jakie robię.

Tak, każdą zmianę można bez problemów cofnąć do stanu pierwotnego.
Warunkiem jest zrobienie sobie pełnego backupu przed dłubaniem :wink: Najlepiej tzw. nandroid backup spod recovery.

Problem przypadkiem rozwiązany, oby się komuś przydał.

WYSTARCZYŁO WYJĄĆ KARTĘ pamięci, i wszystko działa.