Nie moge się dostać do ustawień routera o_O


(Rooney66) #1

Witam.

Mam problem.. a mianowicie nie mogę się dostać na router o_O nawet nie mam żadnego programu w kompie który byłby od jego konfiguracji.... router to model WiFi Ovislink Airlive 802.11g (dzielony na 2 osoby) lecz ten 2 komp nie jest aktualnie używany. Próbowałem poprzez brame domyślną 10.17.8.1 przez przeglądarke internetową ale nic z tego... z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam


(JoteS) #2

Spróbuj przez adres 192.168.2.1 :slight_smile:


(Robrom) #3

Z jakiej przeglądarki korzystałeś, ja nie mogłem się dostać z firefoxa tylko z IE.

Ponieważ moje wiedza ogranicza się do praktyki, czyli tylko do swojego kompa,

to mam pytanie w jakim stanie jest system, ja u siebie po usunięciu sterów

do modemu z neti też nie byłem w stanie niczego podłączyć (routera), (parę telefonów do Neti i nic

nie mogli poradzic) dopiero postawienie systemu na nowo pomogło.


(Rooney66) #4

Też niestety się nie da...

Korzystam z opery i firefoxa.. z IE mam problem gdy je włączam to się totalnie zacina i nic sie nie da zrobić jest to wersja najnowsza. Windows mam oryginalny , może wiesz jak "zdegradowac" do starszej wersji?.

EDIT:

Właśnie zaaktualizowałem do jeszcze nowszej wersji tj. do 8 , przeglądarka działa , a na router i tak żadnym adresem się dostać nie mogę...: (


(neo10) #5

A próbowałeś: 192.168.1.1


(Rooney66) #6

Nic z tego...


(system) #7

Napisz jakie jest twoje aktualne IP/bramę, czy ruter był wcześniej skonfigurowany (bo jak rozumiem na tym jednym komputzerze internet działa?), czy łączysz się po kablu czy po radiu. I przede wszystkim napisz dokładny model twojego rutera.


(Rooney66) #8

Ahhha... w 1 poście masz domyślną brame oraz dokładny model routera....

Internet działa bo jak inaczej bym do was pisał ? XD

Jest to radiówka.


(system) #9

To nie jest dokładny model urządzenia! Dokładny model to na przykład: WL-1600GL lub WN-5000R lub WL-1500R.

To że ruter jest radiowy to wiemy, ale czy próbując dostać się do konfiguracji rutera łączysz się radiowo czy po kablu. Ma to znaczenie, gdyż w niektórych ruterach istnieje możliwość zablokowania dostępu do konfiguracji poprzez radio.


(Rooney66) #10

nie czaje ? XD

Jest router , do którego podłączona jest "radiówka" i odchodzą od niego 2 przewody na 2 kompy i to wszystko.

Skąd mam niby wiedzieć jaki jest dokładny model ? ... nigdzie czegośtakiego nie ma .


(system) #11

Model powinien być napisany na (pod) ruterze. Podaj jeszcze wynik polecenia ipconfig /all.


(Rooney66) #12

A no sry.. mój błąd

WL-5460 AP , znajduje się na spodzie.

To cały wynik tego polecenia:

Karta Ethernet Połączenie lokalne:

Sufiks DNS konkretnego połączenia : netconnect.pl

Opis . . . . . . . . . . . . . . : Marvell Yukon 88E8001/8003/8010 PCI

Gigabit Ethernet Controller

Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-0F-EA-5F-AE-C1

DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak

Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 10.17.8.181

Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0

Brama domyślna. . . . . . . . . . : 10.17.8.1

Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 10.17.8.1

Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 10.17.8.1

82.160.178.254

213.199.225.14

195.187.245.44

Podstawowy serwer WINS. . . . . . : 10.17.8.1

Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 15 stycznia 2009 12:14:49

Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 16 stycznia 2009 12:14:49ł


(system) #13

Hmm... możesz napisać jeszcze co się dzieje po wpisaniu w przeglądarce adresu 10.17.8.1? Powinno spytać o nazwę użytkownika i hasło. Trochę to dziwne jeżeli tego nie robi. Może pokazuje jakiś error, cokolwiek?


(Rooney66) #14

Eee

w Firefoxie sie pojawia : http://www.megaclick.com/notfound/?lg=e ... 10.17.8.1/

Opera : Błąd , nie uzyskano połączenia z serwerem.

IE: Też nic ...

:confused:


(system) #15

Tak się zastanawiam, czy masz dostęp do tego drugiego komputera? Jeżeli tak to spróbuj z niego połączyć się z ruterem. Jeżeli nie to ściągnij livecd gnu/linuksa, np. slax, wypal obraz na płytkę, uruchom z niej komputer i sprawdź czy możesz się połączyć. Jeżeli to nie pomoże to wina najprawdopodobniej leży po stronie konfiguracji rutera, a nie przeglądarki czy systemu.

PS. link nie działa.


(Cxt83) #16

spróbuj 192.168.100.252

gdyby to nie pomogło zerknij tu http://barp.internetdsl.pl/hpi/porada3.htm