Nie mogę uruchomić biosu!


(Nildur) #1

Pentium II 400 Mhz , 64 mb ramu, win 2000 nt | laptop firmy DELL

Potrzebuje podlaczyc drukarke, ale jak pamietam parrel jest ustawiony na disabled. Biore uruchom ponownie. Pojawia sie logo dell i po chwili prosi o haslo ustawione w biosie. Wpisuje je i odrazu wczytuje windowsa. Probowalem przytrzymywac DEL i nic. Wciskac hiper szybko i nic. Nawet nie jestem pewnien do konca czy to wyswietla sie ekran poczatkowy biosu, bo to trwa krocej niz mrugnieciem okiem.

Moze wyjecie baterii by cos dalo? Nie wiem. System poprawnie chodzi. W ogole nie monitoje tego ze po nacisnieciu DEL mozna wejsc do biosu. Nawet tego nie zauwazylem kiedy to się stało ... :frowning:


(JNJN) #2

Musisz czytać komunikaty przy starcie lapa.

F1,F2,F10,F11 - inne.

W Dellach była też stosowana aplikacja,że wchodziłeś w coś w rodzaju biosu z poziomu systemu i aplikacji.

Wrzuć typ lapa do googli i poczytaj jak wejść do biosu.

http://www.google.pl/advanced_search?hl=pl

Serwis i zadzwoń i popytaj.

Sprawdź w menadzeże urządzeń.może jest zainstalowany port LPT1.


(Nildur) #3

Adres google znam :wink: . Przy starcie nie ma po prostu zadnych komunikatow. Zadnych. Moze i jest zainstalowany, ale w tej chwili nie mam do niego dostepu i nie znam modelu niestety. Watpie zeby byl zainstalowany LPT1, bo po podlaczeniu drukarki i wysylaniu dokumentow do niej, nie odpowiadala. Nawet nie wykrywal jej.


(JNJN) #4

Może w starych lapach ten numer przejdzie.

Spróbuj - lap z reguły ma dwie baterie,podstawowa i na płycie(nieraz jest to chip).