Nie mogę uruchomić Xubuntu :(


(Krystianup) #1

Witam,

chciałem zainstalować sobie Xubuntu na Pentium III 450 MHz, ok. 380mb ram, dysk 80 gb Samsung. Po instalacji wyświetla mi się taki komunikat: http://imageshack.us/photo/my-images/856/img0539gi.jpg/ . Pomóżcie, bo system instalowałem trzy razy z rzędu i ciągle wyświetla mi się to samo ;( .


(Sawyer47) #2

A jaką wersję Xubuntu instalujesz?

Po pogooglowaniu - problem znany. Przykładowy temat, być może tu znajdziesz rozwiązanie:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1000180


(Krystianup) #3

Wersja Xubuntu: 11.04. Jakby mógł mi ktoś przetłumaczyć tak ogólnie tamten temat lub podać rozwiązanie problemu to byłbym bardzo wdzięczny, bo mój angielski jest bardzo słaby ;(.


(Coman Pl) #4

Z tematu wynika, że problem pojawia się jeśli masz 2 karty graficzne. Oto co należy zrobić:

  1. Zaloguj się w trybie ratunkowym (wybierz opcje w grub)

  2. Gdy już będziesz w konsoli wydaj komendę:

    lspci | grep VGA

  3. Wynik będzie coś w tym stylu:

    02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G70 [GeForce 7600 GT] (rev a1)

    03:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G70 [GeForce 7600 GT] (rev a1)

  4. Zapamiętaj drugie cyfry (w przykładzie są to 2 i 3) 5. Edytujemy Xorg:

    nano /etc/X11/xorg.conf

  5. W Section "Device" dodaj:

    BusID "PCI:X,0,0"

    Option "sli" "auto

gdzie X to pierwsza cyfra w wyniku wcześniej.

  1. Zapisz(ctrl + o), zamknij(ctrl+x) i uruchom ponownie.

Ze swojej strony na taki sprzęt radził bym jednak spróbować lubuntu lub jeszcze coś lżejszego jak Puppy Linux


(Krystianup) #5

Problem w tym, że właśnie nie mam GRUB'a ;(


(Coman Pl) #6

Więc musisz zrobić to pod LiveCd. Wszysko tak samo tylko musisz zrobić to na zamontowanym systemie plików.

Czyli ścieżka do Xorg będzie się różnic.

nano media/[partycja systemowa na dysku]/etc/X11/xorg.conf

Po prostu wejdź przez manager plików na dysk a zostanie on automatycznie zamontowany.

Po "nano media/" użyj klawisza TAB a podpowie ci resztę (zapewne będzie to uuid partycji)


#7

To co w takim razie uruchamia Ci system?


(Krystianup) #8

GRUB to jest to menu, które wyświetla się podczas uruchamiania komputera z możliwością wyboru systemu operacyjnego, tak? Jeżeli tak, to ja tego nie mam :(.


#9

Zapewniam Cię że masz, ale jeżeli masz zainstalowany jeden system, to czas na wybór systemu jest ustawiony na 0s. wiec go nie widzisz. Możesz to zmienić w konfiguracji GRUBa.


(Krystianup) #10

Wkurzyłem się na to Xubuntu, i zainstalowałem system KateOS. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć coś: chciałem zainstalować sterownik nvidii do karty graficznej, lecz po uruchomieniu instalacji w terminalu, instalator każe mi uruchomić instalację jako root, a ja nie wiem jak to zrobić ;(

Ścieżka do pliku ~/Desktop/nvidia.run

Sorry, że robię off-top, ale nie chce zaśmiecać forum :wink:


(Coman Pl) #11

Wpisz w konsoli

su

i jak zapyta to podaj hasło Root'a

Tak poza tym, to Kate Os nie jest już chyba rozwijany.


(Sawyer47) #12

Ostatnia wersja KateOS wyszła 17.09.2007 i nie jest obecnie rozwijana.


(roobal) #13

Lub wcisnąć klawisz Shift zaraz po uruchomieniu się komputera, aby dostać się do listy Grubego :wink: Moim zdaniem, na takim sprzęcie zdecydowanie lepiej sprawdzi się Puppy Linux.

Pozdrawiam!


(Krystianup) #14

Też myślałem nad Puppy Linux, jednak jest ona (z tego co wiem) w języku angielskim :frowning: A ja poszukiwałem wersji w języku polskim ;].


(Simon1991) #15

To może Debian + XFCE/LXDE?