Witam
Ostatnio pobrałem jakiś plik z internetu okazało się, że jest on czym zainfekowany. Największym problemem tego wirusa jest zablokowanie programów antywirusowych. Gdy próbuję uruchomić antywirusa pojawia się komunikat w okienku " System Windows nie może uzyskać dostępu do określonego urządzenia, ścieżki lub pliku. Możesz nie mieć odpowiednich uprawnień dostępu do elementu". Sam próbując zlikwidować to dziadostwo udało mi się usunąć MultiTimer’a i jakieś ciągłe otwierające się strony w przeglądarce. Niestety praca komputera została trochę zwolniona a sam Chrome się bardzo zacina. Prosiłbym bardzo o pomoc.
Ważne informacje:
-Jest to komputer stacjonarny
-System operacyjny Windows 10
-Zawsze używałem programu antywirusowego Malwarebytes ale również dwa dni temu zainstalowałem Avast’a
Podstawowym narzędziem w każdym DOMU powinno być ratunkowe LIVE CD, uruchamiasz wtedy windowsa/linuksa z płyty i czyścisz, a tak będzie więcej zabawy (po posprzątaniu zrób sobie taki nośnik, na 100% jeszcze będziesz potrzebował
W logach jest wiele różnych infekcji.
Tu będzie trzeba wielu narzędzi do naprawy.
Wykonaj wszystkie polecenia, które przedstawię poniżej. Jeśli któreś z nich jest dla Ciebie niezrozumiałe, powiadom mnie o tym i nie wykonuj kolejnych kroków.
Odinstaluj z listy programów:
CloudNet
SpyHunter 5
YoutubeAdBlock
Program McAfee WebAdvisor usuniesz tym narzędziem
Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
Po restarcie wklej plik wynikowy.
Pobierz ADWCleaner, uruchom z Uprawnieniami Administratora, uruchom skanowanie i oczyść, wklej plik wynikowy.
Infekcja ZeroAccess
Przeskanuj komputer narzędziem od AVG Ważna informacja ze strony AVG Uwaga: Jeśli zainfekowany komputer jest połączony z siecią LAN, rozłącz połączenie i nawiąż je ponownie dopiero po sprawdzeniu i wyleczeniu pozostałych komputerów.