Nie mogę ustawić nazwy folderu Dokumenty

Używam już Windows 10 od jakiegoś czasu, ale dopiero dziś zauważyłem ten drobny błąd w nazwie folderu Dokumenty. Nazwa folderu nie jest w jednej linii, wygląda to tak jak na zdjęciu. Ostatnia litera, czyli „y” jest pod spodem a powinna być w jednym ciągu liter.
Sprawdzałem na innym laptopie i tam jest ok.
Rozciągnięcie okienka w pionie lub poziomie nic nie daje.
Niby drobiazg ale nie wiem jak to naprawić…

image

osobiście nie widzę problemu :slight_smile: to tylko zawijanie długich wyrazów

Ale jak Ci to przeszkadza, możesz zawsze wcisnąć Ctrl i rolką myszy zwiększyć rozmiar ikon aż się wyraz zmieści.

Nie jest to błąd. Jest tak bo czcionka którą używa windows ma różną szerokość znaków. A obszar pod ikonką ma swoje ograniczenia.

To ma związek z poziomym i pionowym odstępem między ikonami. Domyślnie w Windows wynosi on bodajże 43 piksele w pionie i w poziomie. W Win7 i starszych można to było ustawiać, w Win8 i nowszych już nie i trzeba do tego zewnętrznego programu (albo grzebać w rejestrze).

image
Warto wyłączyć; wyrównaj ikony według siatki i nieco zwiększyć odległości jedna od drugiej.

I to jest rozwiązanie, które działa, dzięki. :wave:
Pomaga również ustawienie opcji Widok - Duże ikony ale trzeba się przyzwyczaić do większych rozmiarów ikon.

Pewnie w rejestrze można wymusić mniejszy rozmiar fontu.

Jakby najnowszy Windows 10 nie miał panelu dostosowania kolorów i wielkości jak ten w np. XP (być może nawet od 95).

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.