Nie mogę usunąć folderu z Windows 7


(przemeks91) #1

Niedawno kupiłem laptopa z wgranym systemem. Na jego dysku twardym znajduje się dysk odzyskiwania systemu. Po nagraniu jego na płytę DVD chciałem ten folder usunąć, by zaoszczędzić miejsce, ale niestety nie mogę tego zrobić, ponieważ wyskakuje mi, że nie mam uprawnień, chociaż jestem zalogowany jako Administrator. Na komputerze mam zainstalowany Windows 7. Jak mogę ten folder usunąć?


(p@wel) #2

Gdzie znajduje się ten folder? Chyba nie na dysku C??

Zazwyczaj jest to ukryta partycja którą możesz usunąć przy pomocy programu użytego do jej utworzenia - poszukaj w programach czy masz coś od producenta?


(przemeks91) #3

Ten plik znajduje się na innej partycji. /nie jest on ukryty, jest to normalny folder.


(p@wel) #4

To może w trybie awaryjnym?


(Marius142) #5

Użyj GParted http://www.dobreprogramy.pl/GParted,Pro ... 13209.html .Dzięki niemu możesz zrobić wszystko z partycjami.


(Jasiek.w) #6

Przenieś gdzieś tymczasowo potrzebne pliki z tej partycji - i sformatuj tę partycję z tym folderem.


(Fundacjapomocszkole0) #7

Witam. Chyba mówimy o dwóch różnych rzeczach.

Na dysku C jest pewnie partycja Recowery

Na innej partycji może być pewnie zwykła kopia zapasowa

Powiedz co nagrałeś?

Jeżeli chcesz usunąć partycję recovery to nie radzę ( to jest do odzyskiwania systemu )

Jeżeli chcesz usunąć kopię zapasową to zmień uprawnienia swojego konta lub zaloguj jako prawdziwy admin. Teraz z pewnością używasz konta użytkownika z uprawnieniami administratora.


(przemeks91) #8

Nie wiem który plik. Nagrałem do oryginalnym programem od laptopa. Wielkością pasował mi na ten z innego dysku. Znajduje sie on na innej partycji niz C, nosi on nazwę: "HDDRecovery". Jak zalogować się jako administrator?


(Fundacjapomocszkole0) #9

W menu start wpisz cmd jak się pojawi lista kliknij na nim prawym przyciskiem myszy i wybierz uruchom jako administrator i w konsoli dopiero wydaj polecenie

Net user administrator /active:yes zachowaj spację i zatwierdź enterem. Wyloguj się. Przy ponownym logowaniu będzie nowe konto - Administrator ( to jest pełny admin. )

Nie polecam używania go na stałe

Aby wyłączyć konto ( to samo polecenie, lecz z końcówką :no )