Nie mogę wcisnąć jednocześnie dwóch klawiszy

Witam serdecznie.

Przepraszam, jeżeli wybrałem zły dział do opisania mojego problemu

Chodzi o to, że nie mogę wcisnąć jednocześnie na klawiaturze sekwencji klawiszy: W i A oraz strzałka w górę i strzałka w lewo. Jest to bardzo uciążliwe zarówno przy edytowaniu przeze mnie dokumentów tekstowych (szybkie przemieszczanie się po tekście strzałkami) jak i w grach (sterowanie WSADem). O ile edycję dokumentów da radę przeboleć to w grach jest to wnerwiające. Przykładowo, biegam sobie w CSie z wciśniętym W lub strzałką w górę, mogę skręcić w prawo strzałką lub klawiszem D, ale w lewo już jest to nie możliwe - komp nie reaguje. Czasem wydawany jest charakterystyczny “beep” windowsowy, ale może to dlatego, że mam jednocześnie wciśnięte także inne klawisze, takie jak shift.

Zauważyłem że pojawiło to się u mnie wczoraj. Grałem w pewną grę, myślałem, że to może jakiś jej wewnętrzny bug (gra w fazie beta), ale nie. Sprawdziłem inne gry oraz właśnie dokumenty tekstowe. Jestem sfrustrowany. Nie sądzę, aby to była wina mojej klawiatury bo czystością przewyższa ona pokoje akademickie, a klawisze te wciskane oddzielnie działają normalnie. Hotkeyi chyba nie mam żadnych ustawionych, przynajmniej nie umiem tego sprawdzić - jestem noga jeżeli chodzi o komputery.

Ma ktoś jakieś pomysły?

Moim pomysłem są klawisze trwałe lub klawisze filtru lub inne tego typu udziwnienia w systemie. Ogólnie chodzi o to, że Windows’y mają takie irytujące ustrojstwo domyślnie włączone, gdzie np. przytrzymanie klawisza Shift powoduje aktywowanie pewnej niepotrzebnej funkcjonalności (chyba głównie dla osób z jednym palcem u obu dłoni ;)).

Klawisze trwałe mam wyłączone :expressionless:

Dodatkowo zauważyłem, że nie działają mi prawidłowo klawisze: lewy shift i lewy ctrl. Przykładowo, w grze w jakiej gram można robić kombinacje za pomocą ctrl oraz cyfr od 1 do 9. Aktualnie działa mi tylko kombinacja z 1, reszta nie. A z shiftem (lewym) nie zmienia sięwielkość liter.

A jaki masz system i czy komputer to stacjonarny czy lapek?

Windows XP, komputer stacjonarny.

Masz może możliwość sprawdzenia jak się przedstawia sprawa na innej klawiaturze? Być może doszło do jakiejś fizycznej “awarii” aktualnie używanej klawiatury, którego efektem jest taki problem.

Zgaduję, że klawiatura jaką posiadasz, nie jest wersją “rozbudowaną” o ponadpodstawowe funkcje i nie wymaga dodatkowego oprogramowania, ale jeżeli jest inaczej, możliwe że to właśnie takie dodatkowe oprogramowanie może wywoływać problemy.

Nie mam zbytnio możliwości wypróbowania innej klawiatury. Mam zwykłą, podstawową klawiaturę.

Zaznaczam, że problem pojawił się u mnie dwa dni temu. Wcześniej było wszystko ok…

do wymienionych powyżej przyczyn można by dorzucić wirusa

Pobierz I przeskanuj http://www.dobreprogramy.pl/Malwarebyte … 13117.html

Co znajdzie usuń

Pobierz OTL otl-gmer-rsit-dds-inne-instrukcje-t370405.html przeskanuj daj log OTL.txt oraz Extras.txt.

:slight_smile: