Nie mogę wejść do Biosu żadnym sposobem Legion 5

Pomoże mi ktoś? od kliku dni mam problem z Laptopem Legion 5 nie mogę wejść żadnym sposobem do Biosu bo albo jest czarny ekran albo laptop wiesza się na logu Legion już nie mam na to siły a pilnie muszę zrobić reinstall systemu bo nie chce instalować aktualizacji.

opcja 1: kliknij „uruchom ponownie” ze startu trzymając shift, dalej opcje zaawansowane, ustawienia uefi.
opcja 2: wyjmij dysk przed próbą wejścia do ustawień uefi.

Jak coś lepiej wymienić użyte metody, by nie było że opisane wyżej dwie też zawiodły.

przy tej metodzie lapek się restartuję i wiesza na logo z napisem czekaj.

A klawisz F1 lub F12(boot menu)?
Przy wyłączonym komputerze przyciskać kilka razy klawisz po naciśnięciu przycisku Power.
Po takiej operacji powinno być napisane „entering to BIOS” lub „Entering to Boot Menu”
Po chwili powinno wyświetlić Bios lub boot menu.

Mój Lenovo Legion 5 ma po prawej stronie mały otwór zaznaczony okrągłą strzałką…przy wyłączonym laptopie jego naciśnięcie (spinaczem) zainicjuje menu, którym można wejść do biosu.
Nie wchodziłem tą metodą, ale warto spróbować jeśli „zwykłe” jak F2 i tym podobne nie działają.

Najprościej po prostu wybrać wejście do UEFI z poziomu systemu, tam gdzie jest opcja przywracania, jest też rozwiązywanie problemów zaawansowane i można wyklikać sobie.

1 polubienie

ciskasz ten mały przycisk z odwróconą strzałką zapałką, trzymasz i włączasz przyciskiem